ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

kids-on-grass
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Κύριε πρωθυπουργέ,

κκ. υπουργοί Παιδείας & Οικονομικών

Παρά τις παραδοσιακά θετικές διαβεβαιώσεις και τον αυτοθαυμασμό του υπουργείου στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς πως “Όλοι οι δάσκαλοι βρίσκονται στις θέσεις τους![1], τρεις μήνες μετά και λίγες μόλις μέρες πριν το νέο έτος διαπιστώνουμε με πικρότατη απογοήτευση πως  η Πολιτεία, δεν έχει ακόμα καλύψει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των Α.μεΑ. & Α.μεΕ.Ε.Α.[2] μαθητών που φοιτούν στα γενικά σχολεία. Ανάγκες που η ίδια έχει διαγνώσει και αναγνωρίσει με γνωματεύσεις των δομών του Υπουργείου Παιδείας, τα ΚΕΔΔΥ[3].

Αναλυτικότερα, μετά την αρχική τοποθέτηση (λίγων) εκπαιδευτικών  παράλληλης  στήριξης της «Α΄ φάσης» και παράλληλα με την υποβολή νέων αιτημάτων από τις σχολικές μονάδες, έγιναν την Πέμπτη 2/11, έπειτα από δύο μήνες λειτουργίας των σχολείων λίγες ακόμα προσλήψειςαναπληρωτών στη «Β΄ φάση».[4]

Προσλήψεις – ψίχουλα και από το περίσσευμα δασκάλων της γενικής αγωγής, που οδήγησαν στην εφαρμογή ενός αντεπιστημονικού «αποσπασματικού μοντέλου» παράλληλης στήριξης που μοιράζει τον ειδικό δάσκαλο σε δύο και τρεις μαθητές την εβδομάδα. Τοποθετήσεις βασισμένες σε αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά κριτήρια ανάλογα με τη «σοβαρότητα» των συμπτωμάτων του κάθε παιδιού, όπως αυτά εμφανίζονται στο χώρο του σχολείου.

Ως εκ τούτου, μαθητές για τoυς οποίους προβλέπεται[5]καθημερινή, πλήρης στήριξη εκπαιδευτικού ειδικής αγωγήςκαι εφαρμογή εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, είτε παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι, είτε καλύπτονται μόνο για τις μισές ώρες του σχολικού προγράμματος.

 

 

 

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, στα δημοτικά σχολεία του νομού Κυκλάδων, δεκαεννέα (19) μαθητές με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου, παραμένουν χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ στήριξη! Ενώ δεκαοχτώ (18) ακόμα μαθητές στερούνται υποστήριξης τις μισές μέρες του σχολείου![6]

Την απογοήτευσή μας σε όλο αυτό το παράλογο και προβληματικό σκηνικό έρχεται να κορυφώσει η εφαρμογή μιας …καινοφανούς όσο και ευφάνταστης πολιτικής (;) του υπουργείου και της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης των Κυκλάδων: Ειδικότερα, ζητείται από τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής[7] των σχολικών μονάδων με περισσεύματα δύο έως τριών ωρών έκαστος και για μέχρι τέσσερεις εκπαιδευτικούς ανά μονάδα, να καλύψουν (το πολύ οχτώ) ώρες παράλληλης στήριξης ανά παιδί. Φυσικά τέτοιου είδους αντιπαιδαγωγικές και μπακαλίστικες πρακτικές, παραβιάζουν τόσο  τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών όσο και την  ισχύουσα νομοθεσία. Και όχι μόνο ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν επιπλέον  σωρεία νέων προβλημάτων σε παιδιά, δασκάλους και γονείς. Υποτιμούν την αναγκαιότητα άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων της παράλληλης στήριξης από μόνιμο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουν τα παιδιά μας σε πειραματόζωα. Παιδιά με μαθησιακές και κοινωνικοσυναισθηματικές δυσκολίες, για τα οποία και μόνο το ασταθές περιβάλλον αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην εξέλιξη και την πρόοδό τους. (Δεν γνωρίζουμε ποιος ιθύνων νους το σκέφτηκε αυτό ως «λύση», όμως είναι προφανές πως όποιος κι αν το σκέφτηκε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ με τη φύση και τους στόχους του θεσμού της παράλληλης στήριξης και με την ειδική αγωγή γενικότερα, άρα καλύτερα στο εξής να απασχοληθεί με κάτι άλλο, άσχετο με τα παιδιά μας…)

Κατά συνέπεια, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις αντιπαιδαγωγικές, αντιεπιστημονικές και ρατσιστικές τακτικές του υπουργείου οι οποίες ενισχύουν το στίγμα, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Α.μεΑ. & Α.μεΕ.Ε.Α. μαθητών και πλήττουν ποικιλοτρόπως, τόσο τους ίδιους τους μαθητές, τους γενικούς δασκάλους τους, όσο και τις οικογένειές τους. Οικογένειες που για μια ακόμη φορά οδηγούνται να καταφύγουν στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη, ΑΝ έχουν τα μέσα. Οικογένειες ήδη επιβαρυμένες ψυχολογικά και οικονομικά από την γενικότερη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, από την ανεργία, από τους -υποτίθεται- «ανταποδοτικούς» φόρους, από τις θεραπείες[8] των παιδιών και των ανύπαρκτων ή υποστελεχωμένων δομών παρέμβασης & αποκατάστασης[9], που αφορούν τόσο την ψυχική υγεία όσο και την ενίσχυση των παιδιών στην εκπαίδευση.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τα αυτονόητα:

Την πλήρη κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, που ιδανικά θα παραμένουν οι ίδιοι για όσες τάξεις τους χρειάζεται το παιδί.

Καμιά συμπλήρωση ωραρίων στην παράλληλη για να φαίνεται ότι υπάρχει «κάλυψη» αναγκών. Καλούμε τους δασκάλους της γενικής αγωγής να αρνηθούν με εντιμότητα εφ΄όσον δεν κατέχουν την αναγκαία εξειδίκευση.

Οι ανάγκες σε Παράλληλη Στήριξη θα πρέπει να καλύπτονται ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ,  ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΑΠΟΛΥΤΑ, όπως προβλέπουν οι σχετικές γνωματεύσεις, και ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ για το  κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, με πλήρη κάλυψη όλων των ωρών που χρειάζεται για την εφαρμογή του ΕΕΠ από δάσκαλους ΕΑΕ.

Οι δάσκαλοι της Ειδικής Αγωγής (τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης) θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ΠΡΙΝ από όλους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ομαλότερα η σχολική ένταξη των μαθητών κι όχι να προσλαμβάνονται σε δόσεις!

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (Άρθρο 16, παρ. 4), η Πολιτεία θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και να σέβεται τις συνταγματικές επιταγές της Δημόσιας, Δωρεάν, Ενιαίας, Συμπεριληπτικής και Δημοκρατικής Παιδείας και το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, προστατεύοντας ιδιαιτέρως τις αρχές της ισότητας, της αποφυγής διακρίσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης! Είναι επίσης προφανές ότι το κόστος που δαπανά μια ευνομούμενη πολιτεία για την άρτια ειδική αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών στο σήμερα, της εξασφαλίζει στο αύριο πολλαπλάσια έσοδα και οφέλη: Παρέχοντας τους τώρα το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, χωρίς ημίμετρα και οικονομικά παζάρια, τους επιτρέπουμε να ενταχθούν κοινωνικά και να εξελιχθούν ατομικά στο καλύτερο δυνατόν δυναμικό τους, άρα σε αυριανούς ενεργούς και παραγωγικούς πολίτες. Μην ξεχνάμε τέλος πως «Η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και μιας δημοκρατικής χώρας φαίνεται στην ποιότητα ζωής που παρέχει στα άτομα με αναπηρία.»[10] Και από την ισότιμη, ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση στα Α.μεΑ. & Α.μεΕ.Ε.Α. παιδιά της, ως τους πλέον ευάλωτους πολίτες της, επιστρέψτε μας να συμπληρώσουμε.

Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

 

Για όλα τα παραπάνω,

ΖΗΤΑΜΕ να υπερασπιστείτε τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Υπεύθυνα και έντιμα. Στην πράξη. Άμεσα.

ΖΗΤΑΜΕ να σταματήσει πια ο εμπαιγμός και οι διακρίσεις σε βάρος των ΑΜΕΑ και ΑΜΕΕΑ μαθητών!

Μηδενική ανοχή όταν αφορά τα παιδιά και το δικαίωμα της ισότητας στην εκπαίδευση!

Με όσο κουράγιο, δύναμη και εκτίμηση μας έχει απομείνει, συνυπογράφουμε την παρούσα, αναμένοντας να σταματήσετε την αποδόμηση της ειδικής αγωγής και να πράξετε άμεσα τα δέοντα για τις παράλληλες στηρίξεις σε εκκρεμότητα.

Γονείς, θεραπευτές και δάσκαλοι παιδιών που χρίζουν και δικαιούνται παράλληλης στήριξης._

 

Υποσημείωσεις:

[1]                              Αυτό ακούγαμε την 11η Σεπτέμβρη. Αλλά οι δάσκαλοι της παράλληλης στήριξης δεν ήταν πουθενά…

[2]                              Μαθητές/άτομα με αναπηρία & μαθητές/άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

[3]                              Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), παλαιότερα ονομαζόμενα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) λειτουργούν στις έδρες των νομών και νομαρχιών, ως αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, υπαγόμενα απευθείας στο Υπ. Παιδείας, με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.  Στην πραγματικότητα ένα παιδί μπορεί να βρίσκεται σε αναμονή μέχρι και δυο χρόνια για να εξεταστεί από τις υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες αυτές δομές, τουλάχιστον σε κάποιες περιφέρειες…

[4]                              Το ελληνικό παράδοξο, όπου τα παιδιά πάνε όλα μαζί στις 11/9 σχολείο, σε μια και μοναδική «φάση», αλλά οι δάσκαλοι τους προσλαμβάνονται στη διάρκεια της χρονιάς σε …δόσεις! Η «Α φάση» τον Οκτώβρη, η «Β φάση» τον Νοέμβρη και πάει λέγοντας. Που σημαίνει απλά πως για κάποια παιδιά οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες καλύπτονται για 9 μήνες, για κάποια για 8 μηνες, για κάποια για 7 και 6 μόνο μήνες και για κάποια δεν καλύπτονται ΠΟΤΕ…Το λες και εμπαιγμό δηλαδή.

[5]                              Προβλέπεται στη βάση πάντα των αξιολογήσεων και των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ.

[6]              Υπολείπονται δηλαδή από δέκα (10) έως δεκατέσσερις (14) ώρες για να συμπληρωθεί το αναγκαίο πλήρες ωράριο στήριξής τους.

[7]              Καλούνται δηλαδή απλοί δάσκαλοι, χωρίς καμιά εξειδίκευση ή μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή, να υποστηρίξουν παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομα, με ΔΕΠΥ και με διάφορες κοινωνικοσυναισθηματικές και  αναπτυξιακές δυσκολίες. Με ποιο «μαγικό» τρόπο άραγε θα τα καταφέρουν;;

[8]              Άλλο επίσης πονεμένο θέμα οι θεραπείες, όπου: Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα για κάθε συνεδρία που πληρώνουμε οι γονείς 30ευρα μας αποζημιώνει με τα εξής «εντυπωσιακά» ποσά: Για μία εργοθεραπεία αποδιδόταν 1,23 ευρώ μέχρι πρόσφατα που (επιτέλους) επικαιροποιήθηκε στα 15 ευρω, για την ειδική διαπαιδαγώγηση επίσης 1,23 ευρώ, για ψυχοθεραπεία, όταν αυτή εκτελείται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και νευρολόγους, 15 ευρώ, αλλά για ψυχοθεραπεία από ψυχολόγους αποδίδονται μόλις 2,26 ευρώ. Το εκπληκτικό ποσό του 1,23 ευρώ είναι κατάλοιπο της εποχής της δραχμής, όταν προ 20ετίας η συνεδρία αποζημιωνόταν με 400 δραχμές, το οποίο μετατράπηκε σε 1,23 ευρώ. Και έτσι παρέμεινε! Και καλύτερα ας μην αναφερθούμε στο πόσες οικογένειες αναγκαστικά διέκοψαν τις θεραπείες, τότε με τις περιβόητες «συμβάσεις» (2016) και τώρα με τις τραγικές καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ…

[9]              Βλ. Κ.Ε.Φ.Ι.Α. (Κέντρα Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)

[10]            Η διαπίστωση ανήκει στους βουλευτές Α. Μεϊκόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χρυσοβελώνη των ΑΝ.ΕΛ. και Π. Μουτσινά (ανεξάρτητο.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την 3η Δεκεμβρίου 2014.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Gosheva Katya

Αγάθου Μαρία

Αλ-Νόφαλ Χριστίνα

Αλοιζος Ευσταθιος

Αμοιρίδου Φανή

Απίδιαλη Ζωή

Αρβανίτη Αντριάνα

Βαρθαλιτου Αλοισια

Βαριάμη Μίνα

Βασιλακη  Μαρια

Βασιλακόπουλος Δημήτρης

Βλάμη Κυριακή

Βλαχάκης Ευάγγελος

Βλαχογιάννη Γεωργία

Βλάχου Μαρίνα

Βρακα Βαλια

Γαβρή Μαρία

Γαβριήλ Χριστίνα

Γαβριηλίδου Κωνσταντίνα

Γερασιμοπούλου Χαρίκλεια

Γιαννοπούλου Σταυρούλα

Γιώρα Ηλιάνα

Γραβανη Σοφία

Δεφίνγκου Μαρία

Δημητριάδου Ειρήνη

Δημοπούλου Φωτεινή

Δουζένη Χρύσα

Ευαγγελίου Μαριάννα

Ζαρμπωνη Ελένη

Ζορμπά Κωνσταντίνα

Ζούλα Ίρις

Θάνου Δήμητρα

Θεοχάρη Λυδία

Κάβουρα Μαρία

Κακουλίδου Ναταλία

Καλπινη Χαρούλα

Καράβα Παναγιώτα

Καραγκουνη  Γεωργία

Καραδημα Ραχηλ Ειρήνη

Καραδημητρίου  Ναταλία

Καραμπά Σοφία

Καραντανά Ελένη

Καραπανου Αμαλια

Καριπίδου Κατερίνα

Καρπούζη Μαρία

Καφουρου Ειρηνη

Κηπιρτιδης Φώτιος

Κηπιρτίδου Βασιλική

Κιλουκιώτου Φώτω

Κλειδά Φιλία

Κλωντηρα Δεσποινα

Κοκκινίδου Αναστασία

Κοντοδήμου Δήμητρα

Κοτσαηλίδου Κυριακή

Κουκουλετσου Ρουλα

ΚΟΥΛΙΑΝΟΥ Μαρία

Κουτσουρης Θεόδωρος

Κτιστάκη Κατερίνα

Κύρκου Πέννυ

Κωνσταντού Θεανώ

Λαζάρου Ευαγγελία

Λαμπρακη  Ιωάννα

Λευτάκη Μαρία

Λύρα Καλλιόπη

Μάγγελ Μαρκέλλα

Μάκαρη Μαριάννα

Μακρυωνιτης Ιωαννης

Μαραγκού  Ιωσηφίνα

Μαραντζίδης Αλέξιος

Μητσοπούλου Αγγελίνα

Μοναστιρλη Φωτεινή Μαρία

Μουζακίτου Ευτυχία

Μπαλου Μελωδία

Μπανούση Ελευθερία

Μπασακίδου Γιάννα

Μπεκιαρη Βιργινια

Μπελεγρινης Ξενοφων

Νικολάου Παναγιώτης

Παγώνη Καλλιόπη

Παπαγεωργίου Ελένη

Παπαδακη Καλλιοπη

Παπαδιά Αντωνία

Παπαδοπουλου Μαρία

Παπαζολουδη Ελευθερία

Παπαμανωλιουδακη Ελένη

Παπαπετρίδου Μάρω

Παραβαλου Ευαγγελία

Περπερίδου Αμαλία

Περρής Γιώργος

Πλαγκα Αριστεα

Πουλής Δημήτριος

Πριντεζη Αννα

Πρίφτη Μαριάννα

Ράπτη Μαρία Ελένη

Ρουσσου Φιλιω

Ρωμανού Νατάσσα

Σαβρακιδης Σάββας

Σαλεχ Χουσειν Μαρινα

Σαπουνά Μαρία

Σαπουνακη Χριστίνα

Σιαμπουλη Αλεξάνδρα

Σισμανίδου Ουρανία

Σόκοτη Χριστίνα

Σορωτου Αρτεμις

Σπανδάγου Χριστίνα

Σταμούλης Δημήτριος

Συμεωνίδου Ειρήνη

Σωφλου Μαρια

Τζαβάρας Νικόλας

Τσάτση Μαρία

Τσόγκα Μαρία

Τσουκάλη Ελένη

Τσουκνάκη Μαρία

Υφαντή Χαρά

Φιλίππου Μαριαλενα

Φλωρά Κατερίνα

Φυσάκη Φιλιώ

Χαρμπή Δέσποινα-Ηλέκτρα

Χατζηθεοδωρου Χαρίκλεια

Χατζηπαναγιώτης Λέανδρος

Χριστοδουλάκη Ιωάννα

Χρυσολωρά Άρτεμις

Χυτήρη Ρένα

 

=====================
Σχετικές επιστολές και άρθρα:
Χιλιάδες τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη – iPaideia.gr ( ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Μαθητών Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου)
“Παράλληλη στήριξη με την ώρα, με τη μέρα, με το ζύγι” – iPaideia.gr (από τους συλλόγους ΠΕ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ», «Α. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» και του συλλόγου Γλυφάδας/ Βάρης/ Βούλας/ Βουλιαγμένης)
Αν θέλετε κι εσείς να συνυπογράψετε, πατήστε πάνω στον σύνδεσμο και αφήστε το όνομά σας σε σχόλιο ώστε να προστεθείτε στα ονόματα:
Επίσης μπορείτε να στείλετε mail με το όνομα σας στα παρακάτω e-mails
dianechriss31@gmail.com & akisbele2017@gmail.com
Advertisements

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ»

11263702_10206860102047693_1206655190_n

ΠΡΟΣ:       Υπουργό Παιδείας,

Υφυπουργό Παιδείας,

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,

Δημόσια Διαβούλευση «Διαυγεια» σχετικά  με το Πολυνομοσχέδιο  για την Παιδεία

ΚΟΙΝ.:   Πίνακας αποδεκτών

ΘΕΜΑ: ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ- ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αντιμετώπισαν για άλλη μια χρονιά σοβαρά προβλήματα στη στελέχωσή τους.  Με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος – υπολογίζεται ότι είναι χιλιάδες περισσότερα αυτά που δε φοιτούν – αφού οι γονείς τους είναι αναγκασμένοι να περάσουν από σαράντα κύματα για να καταφέρουν να έχουν κάποιες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Κάθε χρονιά ζούμε με την αγωνία αν θα έχουμε δάσκαλο. Και όχι έναν ειδικό δάσκαλο απαραίτητα, όπως θα όφειλε να προσφέρει μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία και όπως εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα επιθυμούσαμε, αλλά έναν δάσκαλο (με επιμόρφωση, με σεμινάρια, με μεταπτυχιακό).

Κάθε χρονιά έχουμε την ανησυχία αν θα έχουμε λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Αν τελικά θα λειτουργήσει η σχολική μονάδα και πότε. Φυσικά, δε θα αναφερθούμε στις άπειρες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια οικογένεια με Α.μεΑ. στην υπόλοιπη ζωή της: για το ρατσισμό που υφίσταται από το ίδιο το κράτος, από άτομα και φορείς, από όλη την κοινωνία, για τον σχολικό εκφοβισμό στον οποίο τα ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ παιδιά είναι τα πρώτα και «εύκολα» θύματα! Κάτι που ασφαλώς, αφήνει το γονιό τόσο απομονωμένο και αβοήθητο, ώστε όταν έρχεται η στιγμή, όπως όλα τα παιδιά, να πάει και το δικό του σχολείο, αισθάνεται ανήμπορος και αντιλαμβάνεται ως πρόσθετη ταλαιπωρία και σοβαρό κίνδυνο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού του την ένταξη στη σχολική διαδικασία. Η ουσιαστική συνεκπαίδευση μοιάζει «άπιαστο όνειρο». Η «κατ οίκον εκπαίδευση» ή οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές, είναι απλώς… «παράνομες» (εκτός από εκείνες τις ελάχιστες περιπτώσεις που η αναπηρία είναι τόσο βαριάς μορφής, ώστε να χορηγείται « ειδική άδεια»)

Αυτή – δίχως αμφιβολία – είναι η γενική εικόνα που έχει ως τώρα ένας γονιός ΑμεΑ από την εμπειρία του στα σχολεία. Είναι σαφώς εικόνα εγκατάλειψης, υποβάθμισης, ρατσισμού και αδιαφορίας, αν όχι εντελώς εχθρική ως προς τα ΑμεΑ. Έχοντας υπόψη ότι η χώρα κινείται με μοναδικό γνώμονα να σωθούν κάποιοι, αλλά πάντως όχι το σύνολο των κατοίκων της, αντικρίζουμε με μεγάλη ανησυχία το μέλλον των παιδιών μας.

Από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε ελάχιστους αναπληρωτές στην ειδική αγωγή, αν επαληθευτούν οι φημολογίες… Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές ΣΜΕΑΕ θα παραμείνουν χωρίς ειδικούς δασκάλους αλλά και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης (ή «απένταξης» όπως θα έπρεπε να τα πούμε) θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας και αν θα απουσιάζουν πολλές ειδικότητες, στην ουσία δε θα μπορούν καν να λειτουργήσουν! Οι παράλληλες στηρίξεις εγκρίνονται (δύσκολα), αλλά στην πράξη καταργείται η αποτελεσματικότητα τους, αφού περιορίζονται σε λίγες ώρες τη βδομάδα και όχι στο σύνολο της φοίτησης, ή/και δεν εμφανίζονται ποτέ! (*1)

           

Εμείς ζητάμε συγκεκριμένα:

 • να έχουμε τμήματα ένταξης στα σχολεία με ειδικούς δασκάλους αλλά και ειδικούς νηπιαγωγούς.
 • να στελεχώνονται αυτές οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα άρτια και έγκαιρα, στις αρχές Σεπτέμβρη (αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί συχνά στελεχώνονται λειψά και σχεδόν πάντα μετά τον Οκτώβρη – μάλλον οι κυβερνήσεις προδήλως φανερώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα ΑμεΑ και τα παιδιά μας είναι πολίτες κατώτερης κατηγορίας…)
 • να έχουν οι δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί την κατάλληλη υποστήριξη από τον ειδικό σχολικό Σύμβουλο που δε θα είναι ένας για τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα, αλλά όσοι χρειάζονται!
 • Να εξοπλίζονται οι ΣΜΕΑΕ, αλλά και κάθε σχολική μονάδα όπου φοιτούν ΑμεΑ, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και όλα τα χρήσιμα διδακτικά και παιδαγωγικά εργαλεία που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί τους.

Και παράλληλα προτείνουμε και διεκδικούμε:

Μετά από πολλές χαμένες σχολικές χρονιές και διαρκείς και μάταιες οχλήσεις στους αρμοδίους, θεωρούμε οι γονείς ΑμεΑ & ΑμΕΕΑ παιδιών πως ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε το πλέον αυτονόητο (που λειτουργεί ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία):

Ελεύθερα/δημοκρατικά Δημόσια Σχολεία ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, με πραγματική συνεκπαίδευση,  ανα την επικράτεια, όπου υπάρχει η αναγκαιότητα και η διεκδίκηση τους από τους γονείς, τόσο των ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ μαθητών , όσο και των νευροτυπικών.

ü      Συντασσόμαστε δε, με το πάγιο αίτημα της νομικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης  της εναλλακτικής εκπαίδευσης (σε δημόσιο, ιδιωτικό ή και αυτοδιαχειριζόμενο πλαίσιο). Της εκπαίδευσηςWaldorf, Montessori, Reggio Emilia, Μοντέρνων Σχολείων,Summerhill, και κάθε τέτοιου καταξιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος. (*2 & 9)

ü      Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας να φοιτούν σε Ελεύθερα/Δημοκρατικά Σχολεία, που συνδυάζουν πετυχημένα και προσαρμοσμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε παιδιού τα σημαντικότερα παιδαγωγικά στοιχεία από τα παραπάνω, σε εναρμόνιση και προσαρμογή με τις τοπικές κοινωνίες που τα χρειάζονται.  (*3)

ü      Σε Σχολεία Βιωματικής Μάθησης, ανοιχτά στην κοινωνία, όπου μετά τον δάσκαλο και σε συνδυασμό μαζί του να μπορούμε να προσφέρουμε κι οι ίδιοι οι γονείς. Σχολεία στο μοντέλο των Σχολείων της Φύσης και των Χρωμάτων, όπως το 4θέσιο Δημοτικό του Φουρφουρά Κρήτης, και αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου προς αυτά. (*4-5)

ü      Διεκδικούμε επίσης το δικαίωμα των παιδιών μας να συμμετέχουν στην εκπαίδευση ΙΣΟΤΙΜΑ, ακόμα και στις περιπτώσεις που είμαστε υποχρεωμένοι, ελλείψη των παραπάνω εναλλακτικών δομών, να επιλέξουμε την κατ’ οικον εκπαίδευση (Homeschooling, Unschooling, κοινοτικά αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία), να έχουμε από το νόμο αυτό το δικαίωμα και να προβλέπεται κάθε νόμιμη πιστοποιητική διαδικασία, ελεγχόμενη από το Υπ. Παιδείας. (*6-9)

ü      Ζητάμε την έμπρακτη συνεργασία των φορέων για την διαρκή επιμορφωτική ενημέρωση  γονέων & εκπαιδευτικών, πάνω στα θέματα Ειδικής Εκπαιδευσης και πάνω στα νέα (νέα για την Ελλάδα μόνο) εναλλακτικά εκπαιδευτικά προτυπα (*9), που βασίζονται στην σύγχρονη παιδαγωγική. Ζητάμε την εναρμόνιση και την επικαιροποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των σχετικών ΑΕΙ & ΤΕΙ προς την ίδια κατεύθυνση (*9, 10 & 11)

Ενόψει δε, της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στο νέο νόμο οι απαραίτητες διατάξεις για την υλοποίηση των παραπάνω, στην γενικότερη κατεύθυνση και πνεύμα της αντιαυταρχικής, δημοκρατικής, εναλλακτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, χωρίς την παραμικρή διάκριση.

Συνυπογράφουμε την πρόταση της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» για την εκπαίδευσηhttp://hellenicaction.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html ,

καθώς και κάθε σχετική εκπαιδευτική πρόταση, από φορείς ή πολίτες, που κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις και αρχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές στο παράρτημα μας (αν και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και άλλες). (*12  )

Παραμένουμε, με εκτίμηση, αλλά και με δικαιολογημένη ανησυχία ταυτόχρονα, στη διάθεση κάθε αρμοδίου φορέα, για περαιτέρω διευκρινήσεις, για πλήρη τεκμηρίωση και με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.

Για τον Σύλλογο ΔΙΚΑΙΩΜΑ,

O πρόεδρος                          η αντιπρόεδρος

Αθανάσιος Φώσκολος         Συμεωνίδου Ειρήνη

Πίνακας αποδεκτών:

-Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου

-Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης νοτίου Αιγαίου

-Διευθύνσεις  α’βαθμιας και β’βαθμιας εκπαιδευσης

-Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής και τυπικής εκπαιδευσης

-Δήμος Σύρου Ερμούπολης

-ΜΜΕ

Παράρτημα:

1) ACTION AID: Η ενδεικτική έρευνα που πραγματοποίησε με ομολογουμένως ιδιαίτερο μεράκι για  λογαριασμό της οργάνωσης ActionAid Ελλάς η ερευνήτρια – εγκληματολόγος Πελαγία Παπανικολάου κομίζει κάποια συμπεράσματα που μοιάζουν μεν διαχρονικά αυτονόητα της νεοελληνικής υστέρησης πλην όμως χρήσιμο είναι διαρκώς να υπενθυμίζονται. Επιγραμματικά:

* Οι γονείς είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

* Παραμένουν διαχρονικά άλυτα τα προβλήματα που αφορούν την προσβασιμότητα του σχολικού περιβάλλοντος στα παιδιά με αναπηρία.

* Είναι πλημμελής σε θέματα εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία η εξειδίκευση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

* Ελλείψει βασικών υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης (για παιδιά από 0 έως 6 ετών) ο αποκλεισμός ιδιαίτερα για κάποιες ομάδες παιδιών με αναπηρία ξεκινά από το πρώτο στάδιο της στοιχειώδους εκπαίδευσης.

* Έλλειψη πόρων. Επ’ αυτού δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια…

Επικαλούμενη τα ως άνω ερευνητικά συμπεράσματα η οργάνωση ActionAid δηλώνει την βούλησή της να “δώσει αγώνα” για την αποκατάσταση του βάναυσα και επί χρόνια παραβιαζόμενου δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία. Εδώ που φτάσαμε…

http://www.presspublica.gr/to-85-paidion-me-anapiria-apokleietai-apo-dikaioma-ekpedefsis/

2) https://allazoumetasxoleia.wordpress.com/diavase/

3)   https://allazoumetasxoleia.wordpress.com/des/

4) https://fourfourasweb.wordpress.com/,   http://www.schoolsofnatureandcolors.org/

5) http://www.schoolsofnatureandcolors.org/#!/c1etw

6)  http://www.ipetitions.com/petition/alternative_education/

7)   http://denphgainosxoleio.blogspot.gr/,

8)http://www.academia.edu/3408829/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82_%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8E%CE%BD_%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82

9) Μια µικρή συλλογή από σχολεία µε ελεύθερους µαθητές: η αντιαυταρχική εκπαίδευση στον κόσµο όπως περιγράφεται από θιασώτες της και διαγράφεται στα σχολεία της http://eclass.gunet.gr/modules/document/file.php/SOCGU230/A%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CC%81%20%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CC%81%CE%B1.pdf

10)  «Παιδαγωγική οριοθέτηση του σύγχρονου σχολείου»  (Κάκουλα ΕυαγγελίαΠρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ. Ι. Ε. Π. ΕΚ.), 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Κριτική, Δημιουργική, Διαλεκτική Σκέψη  στην Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη», Αθήνα, 13‐14 Μαΐου 2006.)

https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0CFsQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.elliepek.gr%2Fdocuments%2F3o_synedrio_eisigiseis%2Fkaukoula.pdf&ei=H3JOVauwPMbzUpmbgOgD&usg=AFQjCNFw6NWYkPJWkMge9_ZpCiXEITq4Xg&sig2=Hc0XMX2BwXk4oZyXjiAs3w

11) Μάκης Κουζέλης «Τι πολίτες φτιάχνει το σχολείο μας;», που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας (Αθήνα, 15.10.2013). « τίποτα δεν μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο για τη γνώση ενδιαφέρον αν δεν μεταφραστεί σε πραγματικό για τους μαθητές προς επίλυση πρόβλημα. Παραδόξως σήμερα, που η δημοκρατία έχει καταστεί κοινωνικό ζήτημα και ζητούμενο, σήμερα που η ιδιότητα του πολίτη συνδέεται με προβλήματα αποκλεισμού, διακρίσεων και εξουδετέρωσης του περιεχομένου της, σήμερα που η διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων γίνεται κρίσιμο διακύβευμα, τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα εξακολουθούν να διέπονται στο σχολείο από το καθεστώς υφιστάμενων, έστω και αξιολογικά φορτισμένων, έτοιμων κανόνων προς εμπέδωση. Το καθεστώς αυτό δεν προσδιορίζει όμως τη δημοκρατία, ούτε (δια)μορφώνει την ιδιότητα του πολίτη. Το έλλειμμα εστιάζεται επομένως στην ενεργητική πλευρά, στο να μάθουμε (να μάθουμε εμείς και να μάθουμε τους άλλους) συμμετοχή, εξασφάλιση όρων, διαμόρφωση συνθηκών, αντιπαράθεση και κυρίως παραγωγή γνώσης κι επίγνωσης. Να μάθουμε αυτονομία και αναστοχασμό.»https://enthemata.wordpress.com/2013/12/28/mako/

12) Προτάσεις που συνυπογράφουμε μαζί με πολίτες, φορείς και συλλογικότητες:

Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες»http://hellenicaction.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html

–  Μανιφέστο 15, για την εξελικτική μάθηση http://www.manifesto15.org/el/

Για τα Δημοκρατικά Σχολεία και την προοπτική τους στην Ελλάδα, του Δημήτρη Λάγιου:https://allazoumetasxoleia.wordpress.com/2015/04/24/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF/

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΒΑΛΕΡΗhttps://allazoumetasxoleia.wordpress.com/2015/04/24/protasi-pros-to-ypourgeio-apo-ti-zoi-valeri/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ    Συμεωνίδου Ειρήνη – τηλ. 6977660860

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΚΟ-ΣΥΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -«ΠΛΕΙΑΔΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πηγή: http://hellenicaction.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html

ΠΡΟΣ:       Υπουργό Παιδείας,

Υφυπουργό Παιδείας,

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,

Δημόσια Διαβούλευση

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» και οι Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που συνυπογράφουν την παρούσα Πρόταση χαιρετίζουν την διαπίστωση – παραδοχή από την Κυβέρνηση της συνολικής υποβάθμισης της γενικής παιδείας στη χώρα μας (επισυνάπτεται παράρτημα με πληθώρα σχετικών αναφορών), με την ειδίκευση, την κατάρτιση και την προετοιμασία για ένταξη στην αγορά εργασίας να έχουν αντικαταστήσει τη συνταγματική επιταγή για καλλιέργεια, ολοκληρωμένη γνώση και δημιουργία συνειδητών και υπεύθυνων πολιτών. Παράλληλα, ενθαρρύνουν ζωηρά τη διακηρυχθείσα πρόθεση της νέας Κυβέρνησης να αναμορφώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο αξιακών αρχών, όσο και από έποψης δομής και περιεχομένου του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτού, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας να συνεπικουρήσουμε κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας σε κάθε αναμορφωτική προσπάθεια κινείται στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναμόρφωσης «προς το ανθρωπινότερο» και προβαίνουμε στις εξής προκαταρκτικές επισημάνσεις:
Στην Ελλάδα αποκλείονται από την πρόσβαση στην εκπαίδευση εκατοντάδες χιλιάδες ανήλικοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (παιδιά με αναπηρία, Ρομά κ.ά.). Παράλληλα, στη χώρα φοιτούν σήμερα, ως ενταγμένοι στην υποχρεωτική εκπαίδευση, εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί μαθητές, καθώς και απροσδιόριστος, ιδιαίτερα υψηλός όμως, αριθμός ανηλίκων, οι γονείς των οποίων δεν ασπάζονται τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία και παράδοση. Μεγάλο, δε, μέρος των Χριστιανών Ορθοδόξων γονέων, που δεν είναι ιδιαίτερα ή και καθόλου θρησκευόμενοι, δεν αποδέχονται ως κάτι χρήσιμο τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο σχολείο των παιδιών τους. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός μαθητών φοιτά σε σχολεία όπου η εκπαίδευση που παρέχεται προσκρούει ευθέως στις πεποιθήσεις των γονέων τους, οι οποίοι αναγκάζονται να τα στείλουν σε σχολειά υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ποινικών και λοιπών κυρώσεων, παρότι η συμβατότητα μεταξύ παρεχόμενης εκπαίδευσης στο παιδί και συστήματος πεποιθήσεων του γονέα έχει διακηρυχθεί ως ατομικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται σε Συμβάσεις τις οποίες η χώρα μας έχει υπογράψει και κυρώσει και συνεπώς δεσμεύεται από αυτές με υπερνομοθετική ισχύ. Σε περιπτώσεις που γονείς λόγω των πεποιθήσεών τους αντιδρούν έντονα με την υποχρεωτική εκπαίδευση ως έχει στη χώρα μας και δεν διαθέτουν εναλλακτική λύση πρόσβασης των παιδιών τους σε σχολείο που να μην προσκρούει στις θρησκευτικές ή/και θεμελιώδεις αξιακές πεποιθήσεις τους, αναγκάζονται αφενός να καταβάλλουν υπέρμετρες προσπάθειες προκειμένου να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των παιδιών τους σε συνθήκες αποσχολειοποίησης, αφετέρου τίθενται εκτός του επιτρεπόμενου πλαισίου που θέτει η έννομη τάξη μας και κινδυνεύουν με άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους έως και αφαίρεσης της επιμέλειας των παιδιών τους, λόγω ακριβώς της άσκησης δικαιώματός τους που αναγορεύεται σε ανθρώπινο και προστατεύεται υπερνομοθετικά.

Επισημαίνουμε συνοπτικά ότι:

Το Σύνταγμα της Ελλάδας, στο 16ο άρθρο του, διατυπώνει μεταξύ άλλων πως η παιδεία είναι «βασική αποστολή του κράτους», πως η παιδεία σκοπεύει και «την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης» και πως «τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα». Το δε άρθρο 5 παρ.1 του Συντάγματος, εγγυάται στον καθένα το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του ως προς όλες τις εκφάνσεις που την συνθέτουν.

Σύμφωνα με το Ν. 1566/1985, όσο και με το Ν. 682/1977 που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, την πρωταρχική ευθύνη για την εκπαίδευση έχει καταρχάς το υπουργείο παιδείας, το οποίο με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα ορίζει την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, την εγγραφή, μετεγγραφή και κατάταξη των μαθητών, την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, τη αξιολόγηση των μαθητών, την οργάνωση της μαθητικής ζωής, το γενικό πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη λειτουργία των σχολείων. Το υπουργείο, επίσης, επιβάλλει τη διδακτέα ύλη μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα. Η εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στις κρατικές και ιδιωτικές δομές που λειτουργούν με βάση συγκεκριμένη εκπαιδευτική ύλη είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο και για 9 χρόνια (Δημοτικό, Γυμνάσιο). Σχολεία που προωθούν εναλλακτικά εκπαιδευτικά μοντέλα δεν λειτουργούν επισήμως στη χώρα, διότι δεν ενεργοποιείται στην πράξη η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη του Ν. 682/1977 (άρθ.3 παρ.3).

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων
καθορίζεται από τα άρθρα 36 έως 52  του Νόμου 3966 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011)

Ο δε Ν.1566/85, διατυπώνει, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβοηθά ειδικότερα του μαθητές «να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης».

Παράλληλα, στα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η ανεξιθρησκία και η ελευθερία συνείδησης είναι απαράβατα νομικά εγγυημένη, ενώ ο προσηλυτισμός απαγορεύεται. Τούτο συνεφέλκεται απόλυτο σεβασμό στην ετερότητα, επιταγή για ανεκτικότητα και αξιακή ουδετερότητα στους χώρους που εκφράζεται ο σκληρός πυρήνας του κράτους, όπως αυτός της δικαιοσύνης αλλά και της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Άλλες έννοιες που ανακύπτουν σχετικά είναι η ισότητα στην αξιοπρέπεια (οι άνθρωποι δεν διαφέρουν στην αξιοπρέπεια επειδή έχουν διαφορετικό θρησκευτικό προσανατολισμό ή σύστημα πεποιθήσεων), η αμοιβαιότητα (αναγνωρίζω στους άλλους όσα θέλω ν’ αναγνωρίζουν σε μένα) και άλλες.

Η εθνική νομοθεσία υποχρεωτικά ερμηνεύεται υπό το φως, υποτάσσεται στα νομοθετικά κελεύσματα του Συντάγματος της Ελλάδας, της ΕΣΔΑ και των συμπληρωματικών σε αυτήν Πρωτοκόλλων που έχει υπογράψει και κυρώσει η χώρα, καθώς και των λοιπών συμβάσεων και νομοθετημάτων με υπερνομοθετική ισχύ. Σε περίπτωση που η εθνική νομοθεσία διαπιστώνεται ότι αντιτίθεται στα τελευταία, οφείλει να υποχωρεί και να μην εφαρμοζεται, να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί κατάλληλα.

Υπενθυμίζεται δε ότι σημαντικά διεθνή νομικά «εργαλεία» κατοχυρώνουν το δικαίωμα των γονέων να είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους σύμφωνη με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους.

Το 2ο άρθρο του 1ου Πρόσθετου στην ΕΣΔΑ Πρωτοκόλλου, ορίζει ότι: «Άρθρο 2 – Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ’ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών: Άρθρο 26  (1) Καθένας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση (…)  (2) Η Εκπαίδευση θα πρέπει να στοχεύει την πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και την ενδυνάμωση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα πρέπει να προωθεί την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία μεταξύ όλων των εθνών, των εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, και να ακολουθεί τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. (3) Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το είδος της εκπαίδευσης που θα δοθεί στα παιδιά τους.

Άλλα κορυφαία νομικά «εργαλεία», εκτός της ΟΔΔΑ (άρθ.26 παρ.3) και της ΕΣΔΑ (2ο άρθ. 1ου ΠΠΠ), όπως η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (άρθ.5, μεταξύ άλλων), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (άρθ.13.3) η ICCPR (άρθ.18 παρ.4 σε συνδ με 4 παρ.2), ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (άρθ.14 παρ.4), εγγυώνται το σεβασμό εκ μέρους του κράτους στο δικαίωμα των γονιών να έχουν τα παιδιά τους εκπαίδευση σύμφωνη με τις πεποιθήσεις τους (εφόσον βέβαια αυτές δεν αντιστρατεύονται τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μιλούσαμε για καταχρηστική επίκληση των προστατευτικών αυτών διατάξεων, μη ανεκτή στα κράτη δικαίου), ο δε Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, ήδη σε έκθεση του 2007, διατύπωσε πως η κατ’ οίκον εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι μια νόμιμη εκπαιδευτική επιλογή σε όλα τα κράτη μέλη. Από δε πλευράς ηπίου δικαίου, έχει σχετικά με το θέμα εκδοθεί και υποστηρικτική της αποσχολειοποιημένης εκπαίδευσης σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (23 Οκτ.2012) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο απαρέγκλιτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διατυπώνονται στις Συμβάσεις και όπως σμιλεύονται νομολογιακά από τα όργανα που τοποτηρούν τις αντίστοιχες Συμβάσεις που τα κατοχυρώνουν, αποτελούν πυλώνα και θεμέλιο του Πολιτεύματός μας.

Συνεπώς, κάθε νομοθεσία ή πρακτική που τα παραβιάζει δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί «Αντιδημοκρατική».

Εν όψει και των προμνησθέντων, η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», απευθύνει τις ακόλουθες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ προς την Ελληνική Πολιτεία:

 • Τον διαχωρισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας από το Υπουργείο Θρησκευμάτων.
 • Την τροποποίησή του περιεχομένου του μαθήματος των θρησκευτικών στη διδακτέα ύλη, προς την κατεύθυνση αξιακά μη φορτισμένης θρησκειολογίας. Την απομάκρυνση θρησκευτικών λειτουργών συγκεκριμένης θρησκείας από θέσεις εκπαιδευτικών υπηρετούντων σε σχολεία.
 • Την πρόβλεψη απαλλαγής από κάθε θρησκευτική δραστηριότητα με απλή δήλωση του γονέα ή του παιδιού,πλήρως αναιτιολόγητη. Άμεση ανάκληση της από 25-01-2015 εγκυκλίου (12773/Δ2/23-1-2015).
 • Την συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς διασφάλιση του δικαιώματος που κατοχυρώνει η παρ.1 του άρθ.14 της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού
 • Την αφαίρεση θρησκευτικών πρακτικών (ιδίως προσευχή, εκκλησιασμός) και συμβόλων από το χώρο και το ωρολόγιο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου.
 • Την τροποποίηση του Ν. 1566/1985 με την προσθήκη της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας δημόσιων (δημοκρατικών, με ειδικές εκπαιδευτικές κατευθύνσεις όπως Μοντεσσόρι, Βάλντορφ Στάϊνερ κλπ) σχολείων, αντίστοιχης και ισότιμης αναγνώρισης. Τη νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση άλλων ήδη εφαρμοσμένων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μορφών εκπαίδευσης και την ένταξη τους σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας παιδείας
 • Την θέσπιση δυνατότητας συμμετοχής των αποφοίτων εναλλακτικών κατευθύνσεων σχολείων σε γενικές εξετάσεις στο τέλος της σχολικής ζωής [1] προκειμένου να πιστοποιηθεί η κατάκτηση ενός επιπέδου γνώσεων ώστε να εισαχθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.
 • Την ενεργοποίηση της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ.3 του άρθρου 3 του Ν. 682/1977 για τα ιδιωτικά σχολεία, η οποία ορίζει ότι: «3. Κατ’ εξαίρεσιν της διατάξεως της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η ίδρυσις και λειτουργία πειραματικού τύπου ιδιωτικών σχολείων. Η ίδρυσις γίνεται δι’ αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετ’ αίτησιν του ενδιαφερομένου και σύμφωνον γνώμην του Κ.Ε.Μ.Ε. Δια της αυτής αποφάσεως καθορίζονται το αναλυτικόν και ωρολόγιον πρόγραμμα και αι μέθοδοι διδασκαλίας, τα των τυχόν προσθέτων προσόντων του διδακτικού προσωπικού, ως και παν έτερον θέμα αφορών εις την λειτουργίαν και εποπτείαν των σχολείων τούτων.» Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες που επιθυμούν, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν δημοκρατικά σχολεία, Μοντεσσοριανά, Waldorf-Steiner, δομές εξωσχολικής μάθησης (unschooling) κλπ., ώστε να μπορούν να έχουν επιλογή επί της εκπαίδευσης των παιδιών τους και οι γονείς με διαφορετικές φιλοσοφικές πεποιθήσεις από αυτές της πλειοψηφίας.
 • Την επέκταση και αναβάθμιση καλλιτεχνικών σχολείων, μουσικών σχολείων, ειδικών σχολείων και λοιπών σχολείων (προτύπων, προτύπων πειραματικών κλπ.) με ειδικές κατευθύνσεις.
 • Προτεινόμενη («ευέλικτη») και όχι δεσμευτική ύλη και βιβλιογραφία. Αποδέσμευση από την υποχρέωση αποκλειστικής χρήσης σχολικών εγχειριδίων που εγκρίνει το κράτος (επιτροπόμενες μορφές εναλλακτικής διδασκαλίας μέσω επισκέψεων, οπτικοακουστικών μέσων, βιωματικών εργαλείων και λοιπών μέσων που κρίνει κατάλληλα ο/η εκπαιδευτικός).
 • Θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη μη τυπική – εξωσυστημική εκπαίδευση. Αλλαγή της θεσμοθέτησης έτσι ώστε ευρείες μορφές παιδείας που δεν εντάσσονται εξολοκλήρου ή καθόλου στην τυπική παιδεία (π.χ. κατ’οίκον εκπαίδευση, αποσχολειοποίηση και άλλες μορφές εκπαίδευσης) να είναι νομικά αποδεκτές και να υπάρχει δυνατότητα κρατικής υποστήριξής τους, χωρίς να επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση τους (συνήθως υποστηρίζονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοικησης με συμμετοχή γονέων, όπου επιτρέπεται από την κεντρική Διοίκηση). Για παράδειγμα, τα παιδιά που εκπαιδεύονται σε συνθήκη αποσχολειοποίησης, θα πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε σχετικές υποδομές (αθλητικές δραστηριότητες σχολείου της περιοχής τους, βιβλιοθήκες κλπ.) ώστε να υποστηρίζονται πολύπλευρα στην εκπαιδευτική μορφή επιλογής των γονέων τους.
 • Θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικότητας των παιδιών σε αποφάσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και την καθημερινότητά τους, σύμφωνα και με το άρθρο 12 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
 • Θεσμική κατοχύρωση του καθοριστικού ρόλου των γονέων σε αποφάσεις που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών τους, σύμφωνα και με το άρθρο 12 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το άρθρο 2 του 1ου Πρόσθετου στην ΕΣΔΑ Πρωτοκόλλου, την παρ.3 του άρθ.26 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κ.ά.
 • Εισαγωγή πρακτικού και αποτελεσματικού μηχανισμού παραπόνων που θα μπορεί να θεραπεύσει άμεσα προβληματικές καταστάσεις που αφορούν στην άσκηση του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση.
 • Δημιουργία και εισαγωγή ευέλικτων, ταχείας παρέμβασης μηχανισμών που θα εποπτεύουν αποτελεσματικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού και την επίλυση θεμάτων ελλιπούς κοινωνικοποίησης, κακοποίησης και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον ή σε ό,τι σχετίζεται με αυτό.
 • Πρόβλεψη, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη δημιουργία στα σχολεία ή πέριξ αυτών κήπων – μποστανιών – μικρής φάρμας με ζώα, προς όξυνση της οικολογικής αντίληψης, του φυσικού περιβάλλοντος κοκ. Ρύθμιση των κτιριακών προδιαγραφών για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έτσι ώστε η στέγαση τους να μπορεί να αποτελεί βιωματικό και μαθησιακό εργαλείο π.χ. με καινοτομικές οικολογικές κατασκευές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, παραδοσιακές κατασκευές ή σφαιρικές και άλλες ευέλικτες αρχιτεκτονικές δομές.
 • Πρόβλεψη για εισαγωγή δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας σε διδακτικό και εξω-διδακτικό χρόνο.
 • Πρόγραμμα ένταξης των τεχνών σε όλους τους κλάδους και όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Παρουσία των διαφόρων τεχνών αυτών στην εκπαίδευση σε πολλές μορφές ανάλογα με τις προτάσεις των συμμετεχόντων και τα αιτήματα των σχολείων: παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, έρευνα, πειράματα, δημιουργία έργων, εκδρομές, βιώματα ενταγμένα σε κάποια μαθησιακή δραστηριότητα, εισηγήσεις για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς κ.ά. Επέκταση των δράσεων του προγράμματος ένταξης τεχνών πέραν του σχολείου και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
 • Τη θεσμοθέτηση συμβάσεων εργασίας των καλλιτεχνών και ειδικών διδασκάλων με το Δημόσιο,  οι οποίες θα στηρίζονται στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των διδασκάλων αυτών και όχι στην τυπική τους εκπαίδευση, η οποία θα μπορεί πάντως να συνεκτιμάται εφόσον συντρέχει. Τον εμπλουτισμό θεσμών και δομών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών αλλά και φιλοξενίας για επισκέπτες του σχολείου και της κοινότητας.
 • Την εξάντληση των δυνατοτήτων διασύνδεσης μεταξύ Υπουργείων ώστε να δοθεί λύση στο φλέγον ζήτημα της απουσίας ή/και ανεπάρκειας προσβασιμότητας στην εκπαίδευση παιδιών που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες για τις οποίες η πολιτεία οφείλει να επιδείξει αυξημένη μέριμνα. Την ειδική μέριμνα προς αποφυγή της στοχοποίησης ή της γκετοποίησης των παιδιών αυτών.

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΑΤΚΙ

 • Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου
 • Την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που ο θεσμικός λόγος αποκλείει, περιθωριοποιεί ή στοχοποιεί τα λοατ άτομα (γονείς, εκπαιδευτικούς ή μαθητές ) ή αναπαραγάγει αρνητικά στερεότυπα γι’αυτά.
 • • Συμπερίληψη στα διδακτικά εγχειρίδια θετικών εικόνων και αναφορών (ομογονεϊκές οικογένειες, λοατκι άτομα) ώστε να μην αποσιωπάται η πραγματικότητα λόγω των προβαλλόμενων επικρατούντων προτύπων και να μην αναπαράγονται τα αρνητικά στερεότυπα.
 • Τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στο σχολικό περιβάλλον
 • Στοχευμένες Δράσεις προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού με βάση την ταυτότητα φύλου – σεξουαλικό προσανατολισμό σε βάρος λοατκι ατόμων – ενημέρωση με προβολές, βιωματικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλα βιωματικά εργαλεία

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 • Την μελέτη και υιοθέτηση των θέσεων – προτάσεων της Ελληνικής Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι οποίες εισφέρθηκαν με τις από 21-02-2015 («Χρόνια προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις» σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης) και 17-03-2015 Επιστολές του Προέδρου της.
 • Την πρόκληση Γνωμοδότησης του εποπτευόμενου από Εσάς νπιδ με την επωνυμία «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» (Ι.Ε.Π.) επί όλων των ανωτέρω τεθέντων θεμάτων, σύμφωνα με το Ν.3966/2011.

Οι «Πλειάδες» θεωρούν μείζον ζήτημα τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση του 85% των παιδιών με αναπηρία που ζουν στη χώρα μας, όπως τούτο προκύπτει μέσα από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε για την ΑctionΑid[2] η εγκληματολόγος κ.Πωλίνα Παπανικολάου. Αναφορές που δεχθήκαμε αποτυπώνουν την κατάσταση ως εξής: «Κάθε χρονιά έχουμε την ανησυχία αν θα έχουμε λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Αν τελικά θα λειτουργήσει η σχολική μονάδα και πότε. Φυσικά, δε θα αναφερθούμε στις άπειρες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια οικογένεια με Α.με.Α. στην υπόλοιπη ζωή της: για το ρατσισμό που υφίσταται από το ίδιο το κράτος, από άτομα και φορείς, από όλη την κοινωνία, για τον σχολικό εκφοβισμό στον οποίο τα ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ παιδιά είναι τα πρώτα και «εύκολα» θύματα! Κάτι που ασφαλώς, αφήνει το γονιό τόσο απομονωμένο και αβοήθητο, ώστε όταν έρχεται η στιγμή, όπως όλα τα παιδιά, να πάει και το δικό του σχολείο, αισθάνεται ανήμπορος και αντιλαμβάνεται ως πρόσθετη ταλαιπωρία και σοβαρό κίνδυνο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού του την ένταξη στη σχολική διαδικασία. Η ουσιαστική συνεκπαίδευση μοιαζει «άπιαστο όνειρο». Η «κατ οίκον εκπαιδευση» ή οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές, είναι απλώς… «παρανομες» (εκτός από εκείνες τις ελάχιστες περιπτώσεις που η αναπηρία είναι τόσο βαριάς μορφής, ώστε να χορηγείται « ειδική άδεια»)…Αυτή – δίχως αμφιβολία – είναι η γενική εικόνα που έχει ως τώρα ένας γονιός ΑμεΑ από την εμπειρία του στα σχολεία. Είναι σαφώς εικόνα εγκατάλειψης, υποβάθμισης, ρατσισμού και αδιαφορίας, αν όχι εντελώς εχθρική ως προς τα ΑμεΑ.»

Απευθύνουμε επ’ αυτού του θέματος τις ακόλουθες προκαταρκτικές συστάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία:

– Τον απαρέγκλιτο σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία (CRDP), που κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 4074/2012 ΦΕΚ Α’ 88/11-4- 2012 και αποτελεί εσωτερικό μας δίκαιο, με υπερνομοθετική ισχύ.

-Την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε:

-να συσταθεί φορέας που θα αναλάβει την αξιόπιστη καταγραφή του φαινομένου του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών με αναπηρία, των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν, ο οποίος θα προτείνει δημιουργία δομών και βεβαίως εναλλακτικών μορφών υποστήριξης που θα κληθεί να παράσχει το κράτος προς συμμόρφωση στις θετικές του υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους – παιδιά με αναπηρία και τους γονείς/κηδεμόνες τους.

-Να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στις σχολικές εγκαταστάσεις, η μεταφορά, η ελαστικότητα ως προς το διδακτικό υλικό. Το τελευταίο προϋποθέτει την απαραίτητη χαλάρωση της στάσης της πολιτείας ως προς την υποχρεωτικότητα στο είδος των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία (π.χ. σχολικά βιβλία), στους ίδιους τους τρόπους – μεθόδους διδασκαλίας, έως και στους τόπους διδασκαλίας (η οποία μπορεί κάλλιστα να λαμβάνει χώρα εξωσυστημικά ή σε συνθήκη αποσχολειοποίησης, αλλά και συντονισμένες ενέργειες προς απορρόφηση όλων των σχετικών κονδυλίων.

-Τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής γονέων και μαθητών σε αποφάσεις που αφορούν στην εκπαίδευσή τους, αλλά και της διαβούλευσης με όλους τους σχετικούς φορείς σε περίπτωση που προωθούνται θεσμικές αλλαγές.

-Τη διασφάλιση ότι την επερχόμενη σχολική χρονιά θα υφίστανται επαρκείς αναπληρωτές στην ειδική αγωγή, ώστε να μην μείνουν ΣΜΕΑΕ χωρίς ειδικούς δασκάλους και ειδικό βοηθητικό προσωπικό και να μπορέσουν στην πράξη να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης (ή «απένταξης» όπως θα έπρεπε να τα πούμε), έως ότου η Πολιτεία ανταποκριθεί στις ουσιαστικές θετικές της υποχρεώσεις προς την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία.

-Την διευκόλυνση έγκρισης της παράλληλη στήριξης, χωρίς να καταργείται στην πράξη η αποτελεσματικότητα τους, με τον περιορισμό σε λίγες ώρες τη βδομάδα και όχι στο σύνολο της φοίτησης.

-Τη δημιουργία τμημάτων ένταξης στα σχολεία αλλά και την υποστήριξη όσων επιλέξουν ή αναγκαστούν σε εξωσυστημική αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση, με ειδικούς δασκάλους αλλά και ειδικούς νηπιαγωγούς.

-Την άρτια και έγκαιρη στελέχωση αυτών των σχολικών μονάδων,τμημάτων και μορφών εκπαίδευσης

-Την θεσμοθέτηση κατάλληλης υποστήριξης δάσκαλων, καθηγητών και νηπιαγωγών από τον ειδικό σχολικό Σύμβουλο (που δε θα είναι ένας για τη βόρεια και ένας για τη νότια Ελλάδα…) ή από άλλους ειδικευμένους λετουργούς που θα τελούν σε τοπική και λειτουργική σχέση με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

-Τον εξοπλισμό των ΣΜΕΑΕ, αλλά και κάθε σχολικής μονάδας όπου φοιτούν ΑμεΑ, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και όλα τα χρήσιμα διδακτικά και παιδαγωγικά εργαλεία που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί τους.
-Στοχευμένες Δράσεις προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος  ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ

Οι Πλειάδες συστήνουν επίσης:

-Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά

-Τον επείγοντα συντονισμό Δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με τα συντριπτικά χαμηλά ποσοστά εκπαίδευσης των Ρομ ανήλικων κοριτσιών που νυμφεύονται σε μικρή ηλικία και αποκόπτονται από την εκπαίδευση.

Θεωρούμε, τέλος, επείγουσα την θεσμοθέτηση δυνατότητας ύπαρξης κρατικών εναλλακτικών μορφών εξωσυστημικής εκπαίδευσης  και μηχανισμών υποστήριξης και εποπτείας τους, για πρόσωπα που είτε αντικειμενικά δυσκολεύονται (π.χ. διαβίωση σε σημεία μακριά από σχολεία, αναπηρίας σε συνδυασμό με ανυπαρξία υλικοτεχνικών υποδομών) είτε για λόγους πεποιθήσεων δεν επιλέγουν να ενταχθούν στο ισχύον πλαίσιο σχολειοποίησης.

Κλείνουμε εφιστώντας την προσοχή σε μια λεπτή αλλά κρίσιμη επισήμανση: η υποχρέωση του κράτους να εκπαιδεύονται τα παιδιά, δεν μπορεί έγκυρα να εξαντλείται σε ούτε να ταυτίζεται με την υποχρεωτική σχολειοποίησή τους, και μάλιστα στο αποδεδειγμένα χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα εντός Ε.Ε. Μέχρι, τουλάχιστον, να βελτιωθούν σημαντικά οι παράμετροι και λοιπές συνθήκες της εθνικής παιδείας, πρέπει να ληφθεί επείγουσα μέριμνα ώστε τα παιδιά που βρίσκονται σε Ελληνική δικαιοδοσία και οι γονείς τους  να μην γίνονται θύματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ευελπιστούμε στην υλοποίηση της ελπίδας που ευαγγελιστήκατε ως νέα Κυβέρνηση.

Παραμένουμε στη διάθεσή Σας.
Για την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες»
Η Πρόεδρος

Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα

ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

 • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
 • Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες & Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ»
 • FAIR PLANET
 • Facebook group Αλλάζουμε τα σχολεία – Αλλάζουμε την παιδεία

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 – ΛΙΣΤΑ ΑΡΘΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 1. Το χειρότερο της Ευρώπης το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

http://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/to-xeirotero-ths-eyrvphs-to-ellhniko-ekpaideytiko-systhma-ti-apanta-to-ypoyrgeio-paideias

 1. Μπαλτάς: Το σχολείο να πάψει να είναι εξετασιοκεντρικό

Μείζον θέμα η ενδοσχολική βία.

http://www.paideia-ergasia.gr/69737/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%88%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BE/

 1. Πάτωσε στη κατάταξη του ΟΟΣΑ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: 27η θέση από 30

Πηγή: Πάτωσε στη κατάταξη του ΟΟΣΑ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: 27η θέση από 30 χώρες | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/169207/%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-27%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-30-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82#ixzz3YXISbNsC

 1. Προτάσεις-θέσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για δημόσιο διάλογο

http://www.avgi.gr/article/607012/protaseis-theseis-tou-tmimatos-paideias-tou-suriza-ekm-gia-dimosio-dialogo——http://www.iefimerida.gr/news/169207/%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-27%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-30-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82——http://www.paideia-ergasia.gr/69737/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-

%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%88%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BE/

5.        Δημοκρατικά προβλήματα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ο οργανωτικός ρόλων των στελεχών Διοίκησης

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=479641

6.       Το πιο ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=28122

7.        Nα επιστρέψει η παιδεία από την εξορία

http://www.chronosmag.eu/index.php/l-psps-pe-p-x.html

8.       30% λιγότεροι καθηγητές + 9.000 κενά = καλή χρονιά

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=446324

 1. Μαγαζάκι» δημιουργίας θέσεων στην εκπαίδευση, με την κατασκευή αχρείαστων τμημάτων και μαθητές-φαντάσματα και στη Δυτική Ελλάδα  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/146445
 1. Η κρίση της παιδείας: Η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματοςhttp://www.glyfada-freepress.gr/tsaglas-3

11.      Τέταρτοι στην παραπαιδεία! |

http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/87bd4c9f-b8e7-4934-b01f-57b3b3c3c822

12.      Ψευδή στοιχεία έστελνε το υπ. Παιδείας στον ΟΟΣΑ

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1

13.      Ερευνα ΟΟΣΑ

http://www.iep.edu.gr/pisa/files/OOSA_PISA2012.pdf

14.     THE SORRY STATE OF THE GREEK EDUCATIONAL SYSTEM

https://wikileaks.org/plusd/cables/09ATHENS191_a.html

15.     Εκπαίδευση – Η άλυτη τραγωδία – Γιώργος Ψαχαρόπουλος

http://62.1.43.74/…/453-460%20Psaxaropoulos%202014.pdf

 1. Αναποτελεσματικό και αδύναμο το εκπαιδευτικό σύστημα

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

 1. Θίγοντας το Εκπαιδευτικό Σύστημα

(πολύ αντιπροσωπευτική  ανάρτηση και σχόλια από τους ίδιους τους μαθητές)

http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_fireboard&Itemid=54&func=view&catid=19&id=76579

18.     Εκπαιδευτικό σύστημα ή έκτρωμα αποστήθισης;

http://eleutheri-ekfrasi.blogspot.gr/2009/03/blog-post_09.html

19.     ΒΙΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΓΡΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

http://wradrasis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_2389.html

 1. Το Απαρτχάιντ της Παιδείας μας, του Γιάνη Βαρουφάκη | Protagon

http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/3682/1087_01_oaed_enotita01_v01.pdf

 1. Ευγένιος Τριβιζάς : Θεωρώ το ελληνικό σχολειό βαρετό και εχθρό της δημιουργικότητας.

http://www.alexiptoto.com/%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83/

 1. Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών φροντιστών Ελλάδος

Το εκπαιδευτικό σύστημα από τη σκοπιά των φροντιστηρίων

http://slideplayer.gr/slide/1984928/#

 1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο – Αξιολόγηση των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών του Συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

http://www.pischools.gr/download/programs/erevnes/ax_poiot_xar_prot_deft_ekp/poiot_ekp_erevn/s_1_16.pdf

 1. Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/Ekpaideusi.htm

25. Οι «άλλοι» μαθητές στο σχολείο: Πολιτισμικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητεςhttp://www.historein.gr/2010/03/blog-post_02.html

26. Η μαθητική διαρροή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Υπουργείο Εθνικής παιδείας-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

http://www.epimelitesanilikon.gr/pdf/DIARROH.pdf

 1. ΟΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μάνος Αντωνίνης St. Antony’s College and CSAE, University of Oxford, U.K.
Και Πάνος Τσακλόγλου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΙΜΟΠhttp://www.aueb.gr/users/tsakloglou/educ-imop.pdf

 1. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/psifiako_yliko/dea/dea_37.pdf

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

 • Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες & Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ http://hellenicaction.blogspot.gr/2015/05/blog-post_11.html

http://www.eudec.org/tiki-index.php?page=%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1&no_bl=y

·         Πρακτικά του 4ου Συνεδρίου για την Κριτική Εκπαίδευση

http://www.scribd.com/doc/257788379/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-4%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

 • Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε 2014, παράρτημα Κοζάνης, «Ερευνητική Μεθοδολογία». Εισηγήτρια Δρ Β. Βόντσα. Άρτεμις Πλιάχα, Γαβριήλ Ιασωνίδης, Ευθύμιος Παφίλης, Φώτιος Στεφανίδης.

https://fstefanidis.wordpress.com/2014/02/27/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/

·         Authoritarian Schooling: A Catalogue of Damage compiled by David Gribble

http://www.authoritarianschooling.co.uk/

 • Γιατί τα σχολεία δεν μορφώνουν Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΤΕΙΛΟΡ ΓΚΑΤΤΟ «Δασκάλος της Χρονιάς της Νέας Υόρκης»

http://strange-omniverse.blogspot.com/2012/05/blog-post_7600.html

 • Μερικές Συγκρίσεις Της Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης με την Κλασική Εκπαίδευση

https://montessorianikinotita.wordpress.com/2011/03/11/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5/

·         H Χαρά της Μάθησης, άρθρο Κ.Μπακιρτζή

http://www.kbakirtzis.gr/index.php/ndi/2012-10-18-17-21-46/2008

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 –ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Εντός  Ελλάδας

 • Το σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων Φουρφουράς, Ρέθυμνο

http://fourfourastv.blogspot.com/
http://fourfourasweb.wordpress.com/
http://www.schoolsofnatureandcolors.org/

Το δίκτυο των Σχολείων της Φύσης και των Χρωμάτων στην Ελλάδαhttp://www.enallaktikos.gr/ar4946el_to-dimotiko-toy-foyrfoyra-rethymnoy-stin-pagkosmia-lista-tis-enallaktikis-ekpaideysis.html

 • Το Μικρό Δέντρο

http://alliotikosxoleio.espivblogs.net/

 • Ο κήπος των παιδιών

https://www.facebook.com/spiresporo?pnref=story
http://grekamag.gr/5410/

 • Σωματείο για τη Μελέτη και Εφαρμογή Εναλλακτικών

Μορφών Εκπαίδευσης «Μπισκούνια»

http://biskounia.blogspot.gr/

 • Dorothy Snot

http://www.dorothy-snot.gr/

 • 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης

http://www.parallaximag.gr/parallax-view/mikra-thaymata-sti-neapoli

 • Γενικό Λύκειο Καρέα:

εγχείρημα 2ας Λυκείου «Αντιαυταρχική παιδαγωγική εναλλακτικές μορφές μάθησης και αντισυμβατικά σχολεία» Υπεύθυνη καθηγήτρια Κριπαροπούλου Αντιγόνηblogs.sch.gr/lykkarea/2014/02/01/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA/

https://docs.google.com/…/1rDJyqu1UhRf7cwf1c4fSXBi…/viewform

http://www.sxoliotisfysis.gr/

 • Mικρή Πυξίδα

http://issuu.com/ngo_support_centre/docs/compasito?e=5643231/2649405#222222

 • Αγωγή Όμικρον Ωμέγα 

http://omikron-omega.weebly.com/

 • 4o Δημοτικό Νέας Σμύρνης

http://4dim-n-smyrn.att.sch.gr/index.htm

·         Αίτημα για το Δικαίωμα στην εναλλακτική εκπαίδευση στην Ελλάδα

http://www.ipetitions.com/petition/alternative_education/

 • Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση

http://anexmk.blogspot.com/

 • Φτου! και βγαίνω … εναλλακτική δημιουργική παιδαγωγική ομάδα

http://ftoukaivgainw.wordpress.com/

 http://sxoleio12.wordpress.com

 • Αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση

http://ekpaideysi.espivblogs.net

http://democraticschoolsgr.blogspot.gr/

http://waldorfhellas.blogspot.gr/

 • Μοντεσσοριανά σχολεία

http://www.montessori.gr/

http://www.montessoriani.gr/sxoleio.htm

http://www.elamazi.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=24749

 • Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι

http://enalaktikoergastiri.wordpress.com/

 • Εκπαιδευτήριο Μαίρης Αργύρη Λαιμού

http://www.argiri-laimou.gr/dimotiko/dimotiko.html

 • «Εμείς και ο Κόσμος»

www.nuestromundo.gr

 • Πρωτοβουλία για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

dimokratiko.sxoleio@gmail.com

http://freeschoolchania.weebly.com/

 • Εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι»

http://www.peliti.gr

 • «Παιδιά Εν Δράσει»

www.kidsinaction.com

 • Η Ροδιά 

http://rodia.edu.gr/

 • Η Καρυδιά

http://karydia.org/Karudia/Home.html

 • Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»

https://skasiarxeio.wordpress.com/

 • Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Τέχνης & Δημιουργίας «Καλλιτεχνούπολη»

http://www.kallitexnoupoli.gr/

 • Φτερό

http://www.ftero.gr

 • Παιχνιδαγωγείο

http://www.paixnidagogeio.gr/

 • Caravan Project

http://caravanproject.org/

 • Μη Βίαιη Επικοινωνία

www.non-violence.gr

 • Πανελλήνιος Σύλλογος Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας

https://ndigreece.wordpress.com/

http://allandallequals1.blogspot.com

 • Ομάδες Facebook και Βlog

Αλλάζουμε τα σχολεία-Αλλάζουμε την παιδείαhttps://www.facebook.com/groups/791384664229713/
Ελεύθερο Σχολείο Χανίων https://www.facebook.com/freeschoolchania/timelineΕλεύθερο Σχολείο Κέρκυραςhttps://www.facebook.com/freeschoolcorfu
Γονείς εν δράση για την παιδείαhttps://www.facebook.com/groups/467066946707592/
Ηλιακό Λεωφορείο https://www.facebook.com/iliakoleoforioΠαιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»https://www.facebook.com/skasiarxeio2014
Βιωματικό μάθημα αυτογνωσίας στα σχολείαhttps://www.facebook.com/mathimaaytognosiasstasxoleia
Εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσηςhttps://www.facebook.com/groups/enallekpaidefsi/667302826729487/?notif_t=group_activity
Έλληνες εκπαιδευτικοί σε εγρήγορση οντολογία μιας παιδείας με νόημα.https://www.facebook.com/groups/ELLHN.DASK.EGR.9/
Εναλλακτικές Μορφές Εκπαίδευσηςhttps://www.facebook.com/groups/enallekpaidefsi/
Μοντεσσοριανή Κοινότηταhttps://www.facebook.com/groups/montessorianikinotita/https://montessorianikinotita.wordpress.com/about/
Δεν πηγαίνω σχολείο. Ναι, μαθαίνω.https://www.facebook.com/denphgainosxoleio.naimathaino
Τα Σχολεία της Φύσης και των χρωμάτωνhttp://www.schoolsofnatureandcolors.org/
Δίκτυο Κριτικής στην εκπαίδευσηhttps://giaenadiaforetikosxoleio.wordpress.com/
Ελευθεριακά σχολεία http://democraticschoolsgr.blogspot.gr/
Το Βlog μιας μαμάς https://mamalydia.wordpress.com/
Homeschooling-Greece https://www.facebook.com/pages/Homeschooling-Greece/133715110038868?fref=ts
Σύλλογος Φίλων της Παιδαγωγικής Waldorf. http://waldorfhellas.blogspot.gr/
Το Εργαστήρι http://ergastiri-school.gr/
Ελεύαντας    http://eleuantas.espivblogs.net/
Παιδόκηπος «Η Καρυδιά» http://www.facebook.com/karydia.gr/info

Εκτός Ελλάδας

 • Ο Καθ.José Pacheco, ένας από τους πρωτοπόρους της «Escola da Ponte», ένα δημόσιο σχολείο της Πορτογαλίας, που ακολουθεί τις αρχές της δημοκρατικήςεκπαίδευσης από το 1976. Αυτή τη στιγμή ο José Pacheco ζει στη Βραζιλία όπουυποστηρίζει την ανάπτυξη των ελεύθερων σχολείων, όπως το «Projeto Âncora»,στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

 “Projeto Âncora”

http://www.projetoancora.org.br/index.php?lang=port

“Escola da Ponte”

http://www.escoladaponte.pt/site/

ολόκληρο το άρθρο http://escola-da-esperanca.org/news/current-news/prof-jose-pachecosvisittoodemira/

 • Στην Ολλανδία οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση από την ηλικία των 4 – 18 ετών με μια ποικιλία από εκπαιδευτικά μοντέλα να διαλέξουν όπως: κλασσικό, Montessori, Steiner,  Dalton, Jenaplan και άλλα.

http://www.amsterdam-mamas.nl/stories/this-month/montessori-schooling-dutch-public-system?utm_content=buffer7d90b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

http://www.expatica.com/nl/education/schools/Education-in-the-Netherlands_100816.html

Κατάλογος δημοσίων σχολείων Steiner και  Montessori στο Amsterdam

 http://10000scholen.nl/zoeken?search%5Btype%5D=0&search%5Bprovince%5D=NLNH&search%5Bcity%5D=amsterdam&search%5Bvision%5D%5B%5D=C&search%5Bvision%5D%5B%5D=D

 • Μemorabele Μomenten (παράδειγμα προγράμματος ένταξης τεχνών στα σχολεία, Ολλανδία) http://www.memorabelemomenten.nl/
 • Hole in the wall

http://www.hole-in-the-wall.com/

 • Sudbury Schools

http://www.sudval.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Sudbury_school

http://sudburyschool.com/articles/sudbury-model-education

http://newschool.nu/

 • Marlboro College

http://www.marlboro.edu/

 • Green School

http://www.greenschool.org/
http://www.greenschool.org/2010/11/18/john-hardys-ted-lecture-now-live/

http://www.villamonte.ch/en/

 • Auroville Schools

http://www.auroville.org/categories/52

 • Forest schools

http://www.forestschools.com/index.php

 • Hadera στο Ισραήλ

http://www.democratics.org.il/site/index.asp?depart_id=125189&lat=en

 • The small school 

http://www.thesmallschool.org.uk/

http://www.jkrishnamurti.org/worldwide-information/schools.php

 • EUDEC (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για μια Δημοκρατική Παιδεία)

www.eudec.org

 • R ishi Valley Education Centre 

http://www.rishivalley.org/

 • Summerhill (το αρχαιότερο σε λειτουργία δημοκρατικό σχολείο)

http://www.summerhillschool.co.uk/

 • Mol an Óige Steiner National School

http://steinermolanoigens.org/site/

http://www.inspiredteaching.org/

http://www.isteunplugged.com/

 • Sudbury München e.V.

www.sudbury-muenchen.de

 • David Gribble, Lifelines

http://www.davidgribble.co.uk/

 • Edutopia

http://www.edutopia.org/

·         Libertarian Education – For the liberation of learning

http://www.libed.org.uk/

·         Democratic Education International Democratic Education Network

http://www.idenetwork.org/index.php/uk-flag

 • Free Skool Project

http://freeskoolsproject.wikispaces.com/free+skools

 • The Bread and Puppet Theater

http://breadandpuppet.org/

 • The Open School

http://www.openschooloc.com/

 • Little Red School House

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Red_School_House

 • AERO education revolution

http://www.educationrevolution.org/store/about/

 • Ανοιχτά προγράμματα στο διαδύκτιο

https://www.khanacademy.org/
http://www.openculture.com/freeonlinecourses
http://www.iflscience.com/technology/take-college-and-university-courses-online-completely-free#AGH2qWjR7p2G7XeC.01
http://www.globalvillageschool.org/
http://www.wisr.edu/

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 – ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 • Θίγοντας το Εκπαιδευτικό Σύστημα

http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_fireboard&Itemid=54&func=view&catid=19&id=76579

 • Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε, γι’ αυτό θα πρέπει να παπαγαλίζουμε σελίδες βιβλίων που εκείνοι θα γράφουν.

http://mathitikiantistasi.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html

 • «Κλείστε αυτά τα σχολεία, είμαστε δυστυχισμένοι», λένε οι μαθητές

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113503530

 • Η λογοκρισία σε όλο της το μεγαλείο

http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_fireboard&Itemid=54&func=view&catid=38&id=10038

 • Τι είδους εκπαίδευση προτιμάτε;

http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_fireboard&Itemid=54&func=view&catid=56&id=23653

 • Εκπαίδευση στα βήματα του Σάμερχιλ

http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_fireboard&Itemid=54&func=view&catid=56&id=82335

·         Δημοκρατικά Δικαιώματα στο Σχολείο…

http://jimakos.pblogs.gr/2008/09/dhmokratika-dikaiwmata-sto-sholeio.html

 • Όχι στη Διάλυση της Παιδείας

http://mathitiki-antepithesi.blogspot.gr/2010/11/blog-post_08.html

 • Εκπαιδευτικό Σύστημα Κράτος

https://anipakouoima8htes.files.wordpress.com/2010/06/cf84ceb5cf85cf87cebfcf82-15.pdf

 • Μαθητές της Νάξου κάνουν ταινία το σχολείο των ονείρων τους

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231404417

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Έρευνα αναφέρει πως τα παιδιά που εκτίθενται στη θρησκεία δυσκολεύονται να διακρίνουν το μύθο από τη πραγματικότηταhttp://www.huffingtonpost.com/2014/07/21/children-religion-fact-fiction_n_5607009.html

Σπύρος Τρωιάνος
Ελευθερία Θρησκευτικής Συνείδησης και Επικρατούσα Θρησκεία
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/troianos_eleftheria.html

Τα μοντέλα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις χώρες της Ευρώπης: Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο Ιωάννα Κομνηνού Δρ Ειδικής Διδακτικής του Μαθήματος των Θρησκευτικών, Mphil, πτ.Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Χαροκοπείου. ikomninou@gmail.comhttp://neospaidagogos.gr/periodiko/writers/pdfs5/ta_montela_didaskalias.pdf

Παυλίδης Π., «Θρησκεία και εκπαίδευση»

Θέματα Παιδείας, αρ. τεύχους 4, 2001, σελ.36-42

http://www.ilhs.tuc.gr/gr/thriskiaekpedeusi.htm

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6 – ΠΡΟΩΡΗ ΣΧΟΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ

Το ολοήμερο σχολείο σε Ελλάδα και σε άλλα κράτη της Ευρώπης Δρ Αικατερίνη Σουσαμίδου Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας

http://www.eye.minedu.gov.gr/phocadownload/ekd_portof/b_hmera/SOUSAMIDOU.PDF

Θωίδης Ιωάννης (2000, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Σχολείο και Ελεύθερος χρόνος, συμβολή στη προβληματική του ελευθέρου χρόνου στα πλαίσια της λειτουργιάς των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- Διατριβή-

http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/12015#page/1/mode/2up

Προσχολική Αγωγή και ακαδημαϊκή επιτυχία Σπύρος Χ. Πανταζής Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, spantazi@cc.uoi.gr Αντωαννέτα Πότση Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bielefeld, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, apotsi@cc.uoi.grhttp://www.researchgate.net/profile/Antoanneta_Potsi/publication/259384240_Preschool_Education_and_Academic_Success_%28in_greek%29/links/02e7e52b4ab5db5bfb0000

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7– ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ/ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

 • Ken Robinson http://sirkenrobinson.com/
 • Jerry Mintz (a leading voice in the alternative school movement for over 30 years. In 1989, he founded the Alternative Education Resource Organization and since then has served as its Director. AERO’s mission is to help connect individuals and groups and share ideas related to learner-centered)http://www.educationrevolution.org/store/about/
 • David Gribble http://www.davidgribble.co.uk/
 • Pat Farenga
 • Zoe Weil
 • Zoe Summerhill,
 • Peter Hartkamp
 • Deborah Meier American educator founder of the modern small schools movement

http://en.wikipedia.org/wiki/Deborah_Meier

 • Δημήτρης Λάγιος «Τα δημοκρατικά σχολεία και η προοπτική τους στην Ελλάδα» του Δημήτρη Λάγιου http://democraticschoolsgr.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html?spref=fb)
 • Κώστας Μπακιρτζής μέθοδος NDI ΚΑΘΗΓΗΤΗς ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,,ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣhttp://www.kbakirtzis.gr/
 • Professor Roger Scruton, Graham Stuart MPChair, all-party parliamentary group on home education
 • Fiona CarnieVice-president, European Forum for Freedom in Education, 
 • Derry Hannam Researcher/adviser/trainer in education for democratic citizenship to Council of Europe, UK government
 • Kelly L Green Founding member of Freedom and Choice in Education, British Columbia,
 • Wendy PriesnitzFounder of Canadian Alliance of Home Schoolers, editor of Life Learning magazine, 
 • Beverley PaineEditor Home Education Association Australia publications, 
 • Deborah MarkusEditor, Secular Homeschooling Magazine 
 • Chloe Duff Coordinator του EUDEC http://www.eudec.org/Coordinator

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 – ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ VIDEOΓΡΑΦΙΑ

http://www.collective-evolution.com/2014/01/07/this-is-what-happens-when-a-kid-leaves-traditional-education/

TEDxThessaloniki – Άγγελος Πατσιάς – Breaking the walls between school and society

http://www.youtube.com/watch?v=xsf2AQ9Oq9U&feature=player_embedded

Φουρφουράς ΤV https://www.youtube.com/user/SchoolSciencetv

Ταινία ενός μαθητή του Sands στην οποία παρουσιάζει το σχολείο τουhttp://vimeo.com/69974810

Ken Robinson:

Do schools kill creativity?

http://youtu.be/iG9CE55wbtY
Can Creativity Be Taught?

https://www.youtube.com/watch?v=vlBpDggX3iE

Αλλαγή των εκπαιδευτικών προτύπων – DOC TV

http://www.youtube.com/watch?v=MukR5xt3s6w
Leading a Learning Revolution

https://www.youtube.com/watch?v=-XTCSTW24Ss#t=62
Sir Ken Robinson on creative schools, transforming education

http://www.cbsnews.com/videos/sir-ken-robinson-on-creative-schools-transforming-education/

Noam Chomsky: The purpose of education

http://blip.tv/learning-without-frontiers/noam-chomsky-the-purpose-of-education-5925460

Espacio de los niños Buda – Educación Viva

https://www.youtube.com/watch?v=jXJZqXCl6BA

Ντοκιμαντέρ για την «Ανοιχτή Μάθηση»

ελληνικά: http://youtu.be/wJ-qASiU2GM
αγγλικά: http://youtu.be/Ha8Ug8eS5AQ
και γερμανικά: http://youtu.be/YseNySwDUcg

Future of Education
http://www.futureofeducation.com/

Γιώργος  Τσιτσιρίγκος “Τα δώρα της μη βίαιης επικοινωνίας”

https://www.youtube.com/watch?v=ghX4yHTUR3A

Πώς αναπτύσσεται η παιδική ευφυΐα μέσα από τη μοντεσσοριανή εκπαίδευση

http://www.enallaktikos.gr/ar5292el_pws-anaptyssetai-i-paidiki-eyfyia-mesa-apo-ti-montessoriani-ekpaideysi-vinteo.html#.U4cRGM64SMV.facebook

Sugata Mitra: Aυτο-οργανωμένα Περιβάλλοντα Μάθησης (SOLE)

http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build_a_school_in_the_cloud?language=en

Ike West first video: Baby, Kids & Family: How to Make Change Easy

http://www.youtube.com/watch?v=SMw-RS5LtDQ

Green School-John Hardy

http://www.greenschool.org/2010/11/18/john-hardys-ted-lecture-now-live/

The Gift of Learning

http://youtu.be/0MDSYxFpqxs

The Forbidden Education subtitled English (Movie HD) – La Educación Prohibida

http://www.youtube.com/watch?v=ByO41gE3dPQ

La Educación Prohibida – Película Completa HD

http://www.youtube.com/watch?v=1Y9OqSJKCc&feature=player_embedded#!

«Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση» με Ελληνικούς υπότιτλουςhttps://www.youtube.com/watch?v=6RNRRqybUpE&feature=kp

Δίχως Καβάτζα – Ελεύθερα σχολεία, ελευθεριακή παιδεία

https://vimeo.com/87121552

Peaceful Touch for Children

http://www.youtube.com/watch?v=WH-TKPQFL8c

What if money was no object?

http://www.youtube.com/watch?v=siu6JYqOZ0g

Rita Pierson: Every kid needs a championhttp://www.ted.com/talks/rita_pierson_every_kid_needs_a_champion

Summerhill

https://www.youtube.com/watch?v=TxngqMavda0#t=27

Jerry Mintz: The Power of democratic process in schools

https://www.youtube.com/watch?v=mwqdcSwznTY

https://www.youtube.com/watch?v=0lrHG8y_9C4

*Ευχαριστούμε για την συγκέντρωση των στοιχείων και τις προτάσεις τους ως προς την αποσχολειοποιημένη / εναλλακτική εκπαίδευση, έως και τη δημιουργία χάρτη για την ευκρινέστερη διάγνωση των νομοθετικών πλαισίων ανά χώρα, και τη συγκέντρωση του υλικού των παραρτημάτων τις/τους Zoe Valerie, Χristiana Sophia, Rinio Simeonidou, Zoi Comm, Eugenia Skara, τον Alexios Christakis και την Michelle Foulia.

[1] Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, π.χ. με το General Certificate of Secondary Education -G.C.S.A για τη Μ. Βρετανία ή Abitur για τη Γερμανία

[2] Διαθέσιμες εδώ: http://www.actionaid.gr/media/453155/ActionAid-AMEA-ekthesi-perilipsi-teliko.pdf

Γνωρίζετε τα charter schools???

11174835_813722942046289_1687425248212152521_n

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο charter school;
Ένα τέτοιο σχολείο, είναι ένα σχολείο που λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από το καθιερωμένο δημόσιο σύσ
τημα της χώρας στην οποία βρίσκεται και είναι ένα παράδειγμα της εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Νορβηγία- Τα σχολεία αυτού του τύπου ονομάζονται τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Σουηδία friskoler. Στη Νορβηγία σήμερα αποτελούνται από 63 σχολεία του εκπαιδευτικού συστήματος της Μαρίας Montessori και 32 Rudolf Steiner, μερικά θρησκευτικά σχολεία και 11 από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνε σχολεία, όπως το Όσλο International School, τη Γερμανική Σχολή Max Tau και τη Γαλλικής Σχολής Lycée Français, συνολικά 195 σχολεία.

Σουηδία – υπάρχουν περίπου 900 τέτοια σχολεία σε όλη τη χώρα. Απαγορεύονται οι επιπλέον οικονομικοί πόροι και διευθύνονται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Οι πρωτοπόροι της «μικρών σχολείων» κίνημα, το οποίο έχει μετατραπεί σε κάποιο βαθμό στα charter school, ήταν προοδευτικοί, οι οποίοι πίστευαν, δικαίως, ότι η γραφειοκρατία και οι εντολές βλάπτουν σημαντικά τα παιδιά. Τα περισσότερα από τα πρώτα μικρά σχολεία προορίζονται να είναι «εργαστήρια» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις «βέλτιστες πρακτικές» και την πίεση σε όλα τα δημόσια σχολεία να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές. Άνθρωποι σαν τον Deborah Meier, ο οποίος βοήθησε να δημιουρηθεί το Central Park East Δημοτικό Σχολείο στο Χάρλεμ, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερα σχολεία, κερδίζοντας ένα βαθμό αυτονομίας από τις σχολικές περιφέρειες. Και σε πολλές περιπτώσεις έκαναν.
Η ώθηση σήμερα να αποκτηθεί αυτονομία από τη γραφειοκρατία και την εκπαιδευτικά διαδικασία του κρατικού προγράμματος σχολείο, προτείνοντας μια εκπαίδευση που δεν θα είναι ένα τυποποιημένο πρόγραμμα σπουδών, ασφυκτικό και μιλιταριστικό, είναι ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένου ότι η νομοθετική καθυστέρηση σε τέτοιες εκπαιδευτικές αντιλήψεις έχει επιταχύνει τις τάσεις αυτές.

Πηγή: https://www.facebook.com/edomon.educationalmaterial/posts/813723108712939?hc_location=ufi

Manifesto15

logo-fb

Εξελικτική μάθηση

1η Γενάρη 2015

Πολλές από τις πιο εμπνευσμένες διακυρήξεις συνδέονται στενά με μια ημερομηνία. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α υπεγράφη στις 4, Ιουλίου του 1776. Η Χάρτα 77 προέκυψε τον Ιανουάριο του 1977. Το Δόγμα 95 φιλοτεχνήθηκε το 1995. Οι ιδέες διαμορφώνονται και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Το μανιφέστο αυτό αντιπροσωπεύει ένα στιγμιότυπο από τις ιδέες μας, τα οράματα μας για το μέλλον και όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τη μάθηση και την εκπαίδευση. Αυτό το κείμενο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την πρόοδο που εχουμε κάνει μέχρι σήμερα, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια.

Σε έναν κόσμο που καταδυναστεύεται από την αβεβαιότητα και την αυξανόμενη αίσθηση της απαξίωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων μας, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ατομικη μας επιτυχία, της κοινοτητάς μας και του πλανήτη μας; Πρέπει να εξελίξουμε την εκπαίδευση.

Που έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής

 1. «Το μέλλον είναι ήδη εδώ – απλά δεν είναι πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένο» (William Gibson στο Gladstone, 1999). Το πεδίο της εκπαίδευσης υστερεί σημαντικά έναντι των περισσότερων άλλων πεδίων, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην τάση μας να κοιτάμε προς τα πίσω, αλλά όχι προς τα εμπρός. Διδάσκουμε την ιστορία της λογοτεχνίας, για παράδειγμα, αλλά όχι το μέλλον της γραφής. Διδάσκουμε ιστορικά σημαντικές μαθηματικές έννοιες, αλλά δεν συμμετέχουμε στη δημιουργία νέων μαθηματικών που απαιτούνται για να οικοδομήσουμε το μέλλον. Επιπλέον, όλα τα «επαναστατικά» που λαμβάνουν χώρα στην μάθηση και στην εκπαίδευση έχουν ήδη συμβεί σε διαφορετικές κλίμακες, αποσπασματικά και σε διαφορετικούς τόπους. Οι πλήρεις επιπτώσεις για τους εαυτούς μας και τις οργανωτικές μας δομές, θα αποκαλυφθούν όταν θα αναπτύξουμε το θάρρος να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των άλλων και όταν αναλάβουμε να αποδεχθούμε το ρίσκο και την ευθύνη της εφαρμογής μεθόδων προσανατολισμένων στο μελλοντικό αντίκτυπό τους.
 2. Τα σχολεία έκδοσης 1.0 δεν μπορούν να διδάξουν τα παιδιά έκδοσης 3.0. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να οικοδομήσουμε μια σαφή και κατανοητή εικόνα της εκπαίδευσης και της σημασίας της, σε ποιούς απευθύνεται και ποιον εξυπηρετεί το εκπαιδευτικο μας σύστημα. Η Η Η γενική υποχρεωτική εκπαίδευση βασίζεται σε ένα παρωχημένο μοντέλο του 18ου αιώνα για τη δημιουργία πολιτών με προοπτική να γίνουν πιστοί, παραγωγικοί εργάτες και γραφειοκράτες. Στη μετα-βιομηχανική εποχή, ο τελικός στόχος της εκπαίδευσης δεν θα πρέπει πλέον να είναι αυτός. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους μαθητές να γίνουν καινοτόμοι, ικανοί να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους για να πραγματοποιήσουν νέα επιτεύγματα για την κοινωνία. Ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, διότι οι σημερινές προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της παλιάς σκέψης και των παρωχημένων ιδεών. Και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τη δημιουργία του μέλλοντος με θετικά οφέλη για όλον τον κόσμο.
 3. Τα παιδιά είναι κι αυτά άνθρωποι. Όλοι οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα με αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ευθύνες. Αυτό συνεπάγεται ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν λόγο στις επιλογές που αφορούν την εκπαίδευσή τους, συμπεριλαμβανομένων τη διοίκηση του σχολείου τους, το τρόπο και χρόνο που μαθαίνουν καθώς και όλους τους άλλους τομείς της καθημερινής ζωής. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της ενσωμάτωσης. Στους μαθητές όλων των ηλικιών θα πρέπει να παραχωρούνται ελευθερίες να αναζητούν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και προσεγγίσεις για τη μάθησή τους, που είναι συμβατές με αυτούς, με την προϋπόθεση φυσικά οι αποφάσεις τους να μην συγκρούονται με την ελευθερία των άλλων στο να πράξουν ανάλογα. (προσαρμοσμένο από EUDEC, 2005).
 4. Η συγκίνηση του να πηδάς από ένα βράχο, αποφασίζοντας να το πράξεις ο ίδιος είναι ένα κορυφαίο γεγονός που ποτέ δεν θα βιώσεις εάν κάποιος άλλος σε ωθήσει. Με άλλα λόγια, το κάθετο, δασκαλοκεντρικό μοντέλο μάθησης δεν μεγιστοποιεί τη μάθηση, καθώς «καταβροχθίζει» την περιέργεια και εξαλείφει τα εσωτερικά κίνητρα. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την επίπεδη, οριζόντια, και πολυπρισματική προσέγγγιση στη μάθηση, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής μάθησης και της ομότιμης διδασκαλίας και να ενδυναμώσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την αυθεντική πρακτική αυτών των τρόπων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δημιουργήσουν χώρο για να επιτρέπουν στους μαθητές να καθορίσουν εάν και πότε θα πηδήξουν απο το βράχο. Η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της μάθησης, όπου μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε ξανά. Σε ένα μονοδιάστατο μαθησιακό περιβάλλον, ο ρόλος του δασκάλου είναι να βεβαιώσει ότι η προσγείωση δεν έχει τραγική κατάληξη. Η αποτυχία είναι επιτρεπτή, αλλά η δημιουργία της αποτυχίας δεν είναι.
 5. Μην εκτιμάς αυτό που μετράς, αλλά μέτρα αυτό που εκτιμάς. Με την εμμονή μας για βαθμολόγηση, έχουμε επιτρέψει στο Ο.Ο.Σ.Α να γίνει το Παγκόσμιο Υπουργείο Παιδείας μέσω του καθεστώτος PISA, καθώς η τάση για μέτρηση της εκπαίδευσης εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο. Σε εθνικό επίπεδο, είναι σαν να συναγωνιζόμαστε ποιο είναι το πιο όμορφο παιδί σε μια απόλυτα ομοιόμορφη οικογένεια. Ακόμα χειρότερα, τα σχολεία μας παράγουν πολιτικούς που δεν γνωρίζουν πως να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των τεστ. Οι καλύτερες καινοτομίες συχνά «χαντακώνονται» τη στιγμή που αρχίζουμε να ανησυχούμε για τη βαθμολόγηση. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην υποχρεωτική εξέταση και να επαναεπενδύσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτές τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν αυθεντική αξία και δυνατότητες ανάπτυξης.
 6. Αν η «τεχνολογία» είναι η απάντηση, ποια ήταν η ερώτηση; Φαίνεται οτι εμμένουμε στις νέες τεχνολογίες, ενώ έχουμε περιορισμένη κατανόηση των πλεονεκτημάτων ή πώς μπορούν να επηρεάσουν τη μάθηση. Η χρήση της τεχνολογίας είναι εξαιρετική για να κάνει ότι έχουμε μάθει να κάνουμε καλύτερα, αλλά το να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να κάνουν τα ίδια παρωχημένα πράγματα στην τάξη, φαντάζει με χαμένη ευκαιρία. Οι μαυροπίνακες έχουν αντικατασταθεί από λευκούς και διαδραστικούς. Τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από τα iPads. Αυτό είναι σαν να χτίζεις ένα πυρηνικό εργοστάσιο για να τροφοδοτήσεις ένα κάρο με άλογα. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αλλάξει και εμείς ακόμη επικεντρώνουμε τεράστιους πόρους σε αυτά τα εργαλεία και σπαταλούμε τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές τους να μετατρέψουν το αντικείμενο της γνώσης και τον τρόπο που τη λαμβάνουμε. Με την αναβίωση πρακτικών του παρελθόντος με τις νέες τεχνολογίες, τα σχολεία επικεντρώνονται περισσότερο στη διαχείριση του υλικού και του λογισμικού και όχι στην ανάπτυξη της νοητικής αντιληπτικότητας των μαθητών και στη σκόπιμη και ουσιαστική χρήση των εργαλείων αυτών.
 7. Οι Ψηφιακές δεξιότητες είναι αόρατες, κι έτσι πρέπει να είναι και οι τεχνολογίες στα σχολεία. Η αόρατη μάθηση ειναι αναγνώριση του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης μας είναι αόρατο- δηλαδή είναι μέσω ανεπίσημων, μη τυπικών και τυχαίων εμπειριών παρά μέσω της τυπικής εκπαίδευσης (Cobo & Moravec, 2011). Λαμβάνει υπόψη την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων στην ανάδειξη των αόρατων σημείων, αλλά όπως και αυτα τα σημεία, έτσι και η χρήση τεχνολογιών είναι το ίδιο αόρατη και ρευστή. Εάν η πρόκληση για τα σχολεία και τις κυβερνήσεις μας είναι να δημιουργήσουν μαθητές που θα ξεχωρίζουν για την δημιουργικότητα και την καινοτομία τους και όχι μαθητές που μηχανικά απομνημονευουν και αναπαράγουν παλιές ιδέες, η όποια χρήση τεχνολογίας πρέπει να βοηθά προς αυτη την κατεύθυνση. Τα σχολεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υπολογιστές για να κάνουν τη δουλειά πάνω σε προδιατυπωμένες παραμέτρους με αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό και την δημιουργία προϊόντων και αποτελεσμάτων μάθησης που ξεπερνούν τα πλαίσια της διδακτέας ύλης. Αντί λοιπόν, να βάζουμε την τεχνολογια στο προσκήνιο και να επισκιάζουμε την μάθηση, ας την διατηρήσουμε αόρατη αλλά περιρρέουσα, διευκολύνοντας έτσι τους μαθητές να ανακαλύψουν τα δικά τους μονοπάτια ανάπτυξης με τη χρήση αυτών των εργαλείων.
 8. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη γνώση. Όταν μιλάμε για γνώση και καινοτομία, έχουμε συχνά την τάση να συγχέουμε τις έννοιες με τα δεδομένα και τις πληροφορίες. Πολύ συχνά, αυτοεξαπατούμαστε, σκεπτόμενοι ότι έχουμε δώσει στα παιδιά τη γνώση, όταν εμείς απλώς τα εξετάζουμε για να δούμε ποιες πληροφορίες μπορούν να επαναλάβουν. Για να γίνουμε σαφείς: Τα δεδομένα είναι διάσπαρτα κομμάτια, από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτουν οι πληροφορίες. Γνώση σημαίνει τη λήψη πληροφοριών για τη δημιουργία νοήματος σε προσωπικό επίπεδο. Θα καινοτομήσουμε όταν αναλάβουμε δράση με ό, τι ήδη γνωρίζουμε για τη δημιουργία νέων αξιών. Η κατανόηση της διαφοράς αυτής εκθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σχολική διαχείριση και η σχολική διδασκαλία: Αν και είμαστε καλοί στη διαχείριση πληροφοριών, απλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη γνώση στα κεφάλια των μαθητών χωρίς να την υποβαθμίσουμε σε πληροφορία.
 9. «Το δίκτυο είναι η μάθηση» (Siemens, 2007). Η αναδυόμενη παιδαγωγική αυτού του αιώνα δεν έχει προγραμματιστεί προσεκτικά. Μάλλον, είναι ανεπτυγμένη με ένα ρευστό τρόπο. Οι τροχιοδρομές μας σε όλα τα δίκτυα είναι τα μονοπάτια μας προς τη μάθηση και καθώς το δίκτυο επεκτείνεται, το ίδιο κάνει και η γνώση μας. Σε συνδετικές προσεγγίσεις στη μάθηση, εμείς συνδέουμε τις ατομικές μας γνώσεις για να δημιουργήσουν νέες κατανοήσεις. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και δημιουργούμε νέα (κοινωνική) γνώση ως αποτέλεσμα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ικανότητα των ατόμων να περιηγηθούν σε αυτό το χώρο και να κάνουν τις συνδέσεις μόνοι τους, ανακαλύπτοντας με ποιό τρόπο οι ιδιαίτερες γνώσεις και τα ταλέντα τους πλαισιώνουν την επίλυση νέων προβλημάτων.
 10. Το μέλλον ανήκει στους «σπασίκλες», στους κομπιουτεράκηδες, στους μαστροχαλαστές, στους οραματιστές και στους πολυμήχανους.Αν και δεν αναμένουμε από όλους να γίνουν επιχειρηματίες, όσοι δεν αναπτύσσουν επιχειρηματικές δεξιότητες βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των entreprenerds: των ατόμων που αξιοποιούν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για να οραματιστούν, να δημιουργήσουν, να κατασκευάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν και να προωθήσουν την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική τους αποστολή, να αναλάβουν τα ρίσκα και να απολαύσουν τη διαδικασία όσο και το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να φοβούνται τις πιθανές αστοχίες ή λάθη που περιλαμβάνει αυτή η εξερεύνηση.
 11. Σπάστε τους κανόνες, αλλά αντιληφθείτε πρώτα σαφώς, το λόγο που ενεργείτε έτσι. Τα σχολικά μας συστήματα είναι θεμελιωμένα πάνω στην κουλτούρα της υπακοής, στην επιβεβλημένη συμμόρφωση και στον εφησυχασμό. Η δημιουργικότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτηρίων μας μας είναι εγγενώς υποβαθμισμένη. Είναι πιο εύκολο να μας λένε τι να σκεφτόμαστε από το να σκεφτόμαστε μόνοι μας. Θέτοντας ερωτήματα χωρίς αναστολές και οικοδομώντας μια μεταγνωστική επίγνωση του τι έχουμε δημιουργήσει και τι θα θέλαμε να κάνουμε γι ‘αυτό, μπορούμε να «θεραπεύσουμε» αυτή τη θεσμοθετημένη «ασθένεια». Μόνο τότε θα μπορούμε να προβούμε σε δικαιολογημένα χτυπήματα στο σύστημα, που θα αμφισβητούν το στάτους κβο και θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πραγματικό αντίκτυπο.
 12. Πρέπει και μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν πολιτισμό της εμπιστοσύνης στα σχολεία και στις κοινότητές μας. Όσο τα εκπαιδευτικά μας συστήματα εξακολουθούν να βασίζονται στον φόβο, το άγχος και τη δυσπιστία, οι προκλήσεις για όλα τα παραπάνω θα συνεχιστούν. Στο πρότζεκτ Minnevate! (ΜΑSΑ, 2014), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν πρόκειται οι εκπαιδευτικοί να οικοδομήσουμε μια συλλογική ικανότητα να μετεξελίξουμε την εκπαίδευση, χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινότητας και πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Αυτό απαιτεί μια νέα θεωρία της δράσης, με επίκεντρο την εμπιστοσύνη, όπου οι μαθητές, τα σχολεία, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι γονείς και οι κοινότητες συμμετέχουν σε συνεργατικές πρωτοβουλίες, ωστε να συν-δημιουργήσουν το νέο εκπαιδευτικό τοπίο του μέλλοντος.

Κάποιοι λένε ότι οι αρχές αυτές απαιτούν μια επανάσταση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Άλλοι λένε ότι χρειάζονται τεράστια καινοτόμα βήματα για να επιφέρουν θετικές εξελίξεις στο μέλλον της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε και τα δύο, ή όπως λέει ο Ronald van den Hoff (2013): «Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα innovution!» (σελ. 236 «καινο-επανάσταση»).Και αυτό είναι η ευγενής μας επιδίωξη: Να «καινο -επαναστατήσουμε» (innovute) όχι μόνο με τις ιδέες μας, αλλά και με τις ουσιαστικές εφαρμογές όσων κατέχουμε μέσω ατομικών προσπαθειών και συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρχικοί υπογεγραμμένοι

Signatures

Υπογράφουμε οι εξής: John Moravec, PhD, Education Futures (principal author, USA); Daniel Araya, PhD, University of Illinois at Urbana-Champaign (USA); Daniel Cabrera, MD, Mayo Clinic (USA); Alexandra Castro, Westhill Institute (Mexico); Cristóbal Cobo, PhD, Fundación Ceibal (Uruguay); Guido Crolla, HAN University of Applied Sciences (Netherlands); Chloe Duff, European Democratic Education Community (UK); Maaike Eggermont, Sudbury School Ghent (Belgium); Martine Eyzenga, Diezijnvaardig (Netherlands); José García Contto, Universidad de Lima (Peru); Kristin Gehrmann, Demokratische Schule München (Germany); Peter Gray, PhD, Boston College (USA); Renske de Groot, arts educator (Netherlands); Leif Gustavson, PhD, Pacific University (USA); Peter Hartkamp, The Quantum Company (Netherlands); Christel Hartkamp-Bakker, PhD, Newschool.nu (Netherlands);Pekka Ihanainen, Haaga-Helia School of Vocational Teacher Education (Finland); Aaron Keohane, Summerhill School (UK); Nicola Kriesel, BFAS e.V. (Germany); Beatriz Miranda, Aprendamos (Ecuador); Sugata Mitra, PhD, Newcastle University (UK); Hugo Pardo Kuklinski, PhD, Outliers School (Spain); Tomis Parker, Agile Learning Centers (USA); Angela Peñaherrera, Fraschini&Heller (Ecuador); Robert Rogers, MD, University of Maryland (USA);Carlos Scolari, PhD, Universitat Pompeu Fabra (Spain); António Teixeira, PhD, Universidade Aberta (Portugal); Stephanie Thompson, Beach Haven Primary (New Zealand); Max Ugaz, Economía Digital SAC (Peru); Evert-Jan Ulrich, Dutch Innovation School (Netherlands); Charles Warcup, Sudbury-Schule Ammersee (Germany); Monika Wernz, Sudbury-Schule Ammersee (Germany); Alex Wiedermann, Sudbury-Schule Ammersee (Germany)

Διαδώστε και υπογράψτε το μανιφέστο!

Ο ευκολότερος τρόπος για να δείξετε την υποστήριξή σας για αυτό το μανιφέστο είναι να το μοιραστείτε με τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Στο Twitter, παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το hashtag #manifesto15.

Πηγή: http://www.manifesto15.org/el/

Αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας από το Σωματείο Μπισκούνια

2015-03-11 09.06.28

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί πρεσβεύουμε, ότι ένας δείκτης δημοκρατίας και ελευθερίας σε μια κοινωνία είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της τυπικής εκπαίδευσης και η εξασφάλιση της δυνατότητας όλων των παιδιών να έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Αντίθετα η υποχρεωτική επιβολή της φοίτησης στο σχολείο ως μοναδικού τρόπου πρόσβασης στη μαθησιακή διαδικασία και η μη αναγνώριση εναλλακτικών τρόπων μάθησης έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές δημοκρατικές αρχές.
Εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου αναγνωρίζονται επίσημα και λειτουργούν εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης και εκπαίδευσης, οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική, αλλά αποτελούν παράλληλους εκπαιδευτικούς δρόμους που οδηγούν στο ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα, εμπλουτίζοντας τελικώς το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

Με πυρήνα την παραπάνω προσέγγιση θα θέλαμε να ζητήσουμε την αναγνώριση των παρακάτω εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης:

1. Παιδαγωγικές προσεγγίσεις , όπως είναι οι προσεγγίσεις Montessori, Freinet, Waldorf, Δημοκρατικά Σχολεία κ.ά. για το σύνολο της λειτουργίας ενός σχολείου .

2. Δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών σχολικών μονάδων με καταστατικό, όπως είναι τα charter schools στις Η.Π.Α και στον Καναδά, τα free schools στην Αγγλία,Σουηδία,Χιλή, Νέα Ζηλανδία και αλλού.

3. Την αναγνώριση της συνεργατικής κατ’οίκον εκπαίδευσης ως μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας

4. Την αναγνώριση της εκπαίδευσης κατ’οίκον με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών ως μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

5. Την αναγνώριση της εκπαίδευσης κατ’οίκον με την υποστήριξη και συνεργασία συγκεκριμένων σχολείων τα οποία είναι οργανωμένα γύρω από την κατ’οίκον εκπαίδευση.

Όπως ίσως γνωρίζετε οι παραπάνω εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, αφού έχουν λειτουργήσει πειραματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν εδώ και αρκετές δεκαετίες επίσημα αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές πολιτικές σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών τόσο ευρωπαϊκών όσο και πολλών άλλων χωρών παγκοσμίως. Συγχρόνως, αποτελούν εκπαιδευτικές προσεγγίσεις οι οποίες διδάσκονται σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα Εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον
εξωτερικό, έχουν γίνει αντικείμενο ενός σημαντικού αριθμού διεθνών συνεδρίων, καθώς και αντικείμενο ερευνών και εφαρμογών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Παρακαλούμε να εξασφαλιστεί η παροχή του δικαιώματος από την Ελληνική Πολιτεία σε όσους γονείς επιθυμούν να παράσχουν στα παιδιά τους μορφές εκπαίδευσης όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, αντίστοιχα με το δικαίωμα επιλογής της μορφής εκπαίδευσης των παιδιών τους που έχουν εκατομμύρια γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

• Σωματείο για τη Μελέτη και Εφαρμογή Εναλλακτικών Μορφών Εκπαίδευσης «Μπισκούνια»
biskounia.blogspot.gr (Βόλος)
• Σύλλογος Φίλων Παιδαγωγικής Waldorf
waldorfhellas.blogspot.gr (Αθήνα)
• Σωματείο για ένα Αλλιώτικο Σχολείο «Μικρό Δέντρο»
alliotikosxoleio.espivblogs.net (Θεσσαλονίκη)
• Ομάδα Ελεύθερο Σχολείο Κέρκυρας
facebook.com/freeschoolcorfu (Κέρκυρα)
• Παιδαγωγική Ομάδα Ελεύθερης Εκπαίδευσης «Φτου!και βγαίνω» ftoukaivgainw.wordpress.com (Κρήτη)

• Μοντεσσοριανή Κοινότητα
montessorianikinotita.wordpress.com (Αθήνα)

 

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από τον Δημήτρη Λάγιο

3_14
συνέλευση από το σχολείο Summerhill στην Αγγλια
3_15
Πηγή φωτογραφιών: http://www.theschooligans.gr

Στα πλαίσια της συζήτησης για την αλλαγή στην παιδεία, σας κοινοποιώ ένα κάπως μεγάλο, είναι η αλήθεια, κείμενο για τις θέσεις, που θα παρουσιάσω (σημείωση: η παρουσίαση έχει ήδη γίνει) στο φόρουμ που διοργανώνουν οι ηλιόσποροι: http://www.iliosporoi.net/ ακολουθεί το κείμενο, καλή ανάγνωση:

Αποτελεί αναμφισβήτητη αρχή ότι τα παιδιά αναπαράγουν τα μοντέλα συμπεριφοράς των ενηλίκων και του περιβάλλοντος που είναι ενταγμένα. Αποτελεί επίσης κοινή παραδοχή ότι ο κόσμος μας, αν και σε πολλά πιο προοδευμένος σε σχέση με το παρελθόν, είναι ακόμα ένας κόσμος που υποφέρει από ανισότητες, αυταρχισμό, βία και εκμετάλλευση, από έλλειψη σεβασμού στην αξία της ζωής και του περιβάλλοντος και συνακόλουθα με τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Συχνά, στην προσπάθειά μας να βρούμε τι φταίει ή πώς θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλα είναι ζήτημα παιδείας. Για ποια παιδεία όμως μιλάμε;

Καταρχάς, είναι απολύτως αναγκαίο να επισημανθεί ότι η παιδεία και η μόρφωση είναι διαδικασίες πολύ ευρύτερες από το σχολείο και το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, με λίγα λόγια τα παιδιά μαθαίνουν παντού, φυσικά και εκτός σχολείου. Κατά δεύτερον, είναι η ανάγκη να ξαναπροσδιοριστεί ο βασικός σκοπός της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ξανατεθεί δηλαδή το ερώτημα τι θεωρούμε σημαντικό να μαθαίνει το παιδί στο σχολείο και πώς.

Παρ’ όλες τις πολιτικές εξαγγελίες και τις γενικές αρχές που διατυπώνονται στα νομοθετήματα (περί πολύπλευρης σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης, ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών µε ισχυρή αυτοαντίληψη, συναισθηµατική σταθερότητα, κριτική και διαλεκτική ικανότητα καθώς και θετική διάθεση για συνεργασία και αυτενέργεια κλπ.), κεντρικός –σχεδόν αποκλειστικός- σκοπός που διατρέχει το υπάρχον εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η απόκτηση από τους μαθητές των γνώσεων-πληροφοριών εκείνων που θα τους εντάξουν, όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, στην αγορά εργασίας. Την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού υπηρετούν, μεταξύ άλλων, η διαρκής διόγκωση της διδακτέας ύλης των μαθητών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ακόμα, ο σχεδόν αποκλειστικά προπαρασκευαστικός για τη μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτήρας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υιοθέτηση από τα κράτη –συμπεριλαμβανομένου του δικού μας- των τεστ PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ ως οδηγών για τις προτεινόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Στον αντίποδα θεωρούμε πως το βασικό περιεχόμενο της σχολικής παιδείας θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια του τρόπου που ο μαθητής θα γίνει πολίτης. Και επειδή απ’ όλα τα δοκιμασμένα πολιτικά συστήματα προκρίνουμε το δημοκρατικό, βασικό περιεχόμενο της σχολικής παιδείας πρέπει να γίνει η δημοκρατία με άμεση εφαρμογή της στη σχολική πρακτική:

Στο δημοκρατικό σχολείο μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής, μέσω συνέλευσης με μέλη όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κάθε μέλος, είτε πέντε είτε τριάντα πέντε χρόνων, έχει από μία ισοδύναμη ψήφο. Η συνέλευση αυτή συνεδριάζει τακτικά, κάθε βδομάδα καθώς και όποτε ζητηθεί από κάποιο προκαθορισμένο αριθμό μελών της. Λόγο έχουν όλοι κι εκεί συζητούνται όλα τα θέματα του σχολείου: οικονομικά, διαδικαστικά, θέματα μαθησιακά, συμπεριφορών, κανόνων, τα πάντα. Η συνέλευση μπορεί, για λόγους διευκόλυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας, να αποφασίζει την ανάθεση δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων σε μια μικρότερη ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, με σύντομη θητεία.

Στο δημοκρατικό σχολείο ο μαθητής έχει τη δυνατότητα και την ενθάρρυνση από το εκπαιδευτικό προσωπικό να μάθει –ή, καλύτερα, να ερευνήσει- ό,τι θέλει, αν θέλει, με όποιον θέλει, στο χρόνο που θέλει.

Αυτό σημαίνει τρία βασικά πράγματα:

 • α) ότι οι ενήλικοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, αναγνωρίζουν στα παιδιά και αποδέχονται την ενδιάθετη, φυσική τους τάση για μάθηση και εξερεύνηση του κόσμου,
 • β) ότι ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικοί, εμπιστεύονται τα παιδιά και
 • γ) απουσιάζει ο καταναγκασμός.

α) Τα παιδιά έχουν από τη φύση τους την τάση να εξερευνούν το περιβάλλον τους, είναι περίεργα, γεμάτα ερωτήματα και έναν αυξημένο θαυμασμό-απορία για τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τα παιδιά μαθαίνουν διαρκώς και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι εξειδικεύεται, γίνεται πολυπλοκότερο και πιο συστηματικό με την ηλικία, δεν παύει όμως να είναι ο προσφορότερος δρόμος για μάθηση. Το υπάρχον, συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα περιθωριοποιεί το παιχνίδι, το θεωρεί πάρεργο. Όσες -φιλότιμες ή προσχηματικές- προσπάθειες και αν έχουν γίνει για μια προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων μέσα από το παιχνίδι, πέφτουν στο κενό εξαιτίας της άκαμπτης δομής της σχολικής ζωής, η οποία οφείλει καταρχάς να ακολουθεί ασθμαίνοντας τις επιταγές των αναλυτικών προγραμμάτων, είναι κατά δεύτερον τεμαχισμένη σε σύντομες ώρες μαθημάτων και συντομότερα διαλείμματα, πράγμα που διασπά την προσοχή μαθητών και των διδασκόντων. Είναι δηλαδή η δομή του συγκεντρωτικού σχολείου που δεν ανέχεται την ουσιαστική προσέγγιση της βιωματικής μάθησης.

β) Είναι διάχυτη αλλά ξεπερασμένη, τουλάχιστον στην εκπαιδευτική θεωρία, η εντύπωση ότι τα παιδιά δε γνωρίζουν, αποτελούν δηλαδή, άδεια καζάνια, των οποίων τον τεράστιο αυτό άδειο χώρο οφείλουν να καλύψουν οι ενήλικες, που τα γνωρίζουν όλα. Δε χρειάζεται να καταδείξουμε τον επιεικώς μονοδιάστατο χαρακτήρα της άποψης αυτής. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι:

 • 1) τα παιδιά από την πρώτη στιγμή της ζωής τους εκδηλώνουν χαρακτήρα, μεγαλώνοντας και αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον τους αποκτούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντά, στα οποία, όταν αφήνονται να δοθούν ολόψυχα και απερίσπαστα, φτάνουν σε εκπληκτικά για τα μάτια των ενηλίκων αποτελέσματα και
 • 2) τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι τα εμπιστεύονται, ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς και αυτόνομες προσωπικότητες. Και αυτός ακριβώς είναι ο πρωταρχικός ρόλος των ενηλίκων, γονιών και εκπαιδευτικών: να δημιουργούν εκείνο το ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η πρακτική των δημοκρατικών σχολείων ανά τον κόσμο αποδεικνύει ότι ακόμα και αν τα παιδιά περνούν τεράστια χρονικά διαστήματα ασχολούμενα με «ασημαντότητες», εντούτοις μαθαίνουν διαρκώς και όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα «σημαντικά», επειδή ακριβώς το κάνουν από εσωτερική παρακίνηση και ελεύθερη βούληση, το κάνουν σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από αυτόν που απαιτείται στην υποχρεωτική μαθησιακή διαδικασία. Επιπλέον, επειδή η μόρφωση είναι διαδικασία ευρύτατη, οι «ασημαντότητες», με τις οποίες προτιμούν να ασχολούνται τα παιδιά, διασταυρώνονται πάντα με κάποιο τρόπο με όσα «σημαντικά» προκρίνουν εκπαιδευτικοί και αναλυτικά προγράμματα.

γ) Είναι λογικά και πρακτικά αδιανόητο να εξαγγέλλεται ως παιδαγωγικός στόχος η διαμόρφωση ελεύθερων και υπεύθυνων ανθρώπων με μέσο τον καταναγκασμό. Καταναγκασμός στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, καταναγκασμός στο μοίρασμα των παιδιών σε τάξεις ηλικιακά αμιγείς, καταναγκασμός στη διδακτέα ύλη, καταναγκασμός στο δάσκαλο που διδάσκει, καταναγκασμός σε καθισιό και ησυχία την ώρα του μαθήματος, καταναγκασμός στη διάρκεια του μαθήματος, καταναγκασμός σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής. Στον αντίποδα του καταναγκασμού είναι η ελευθερία. Ελευθερία δε σημαίνει αποδιοργάνωση, οχλαγωγία, έλλειψη σεβασμού, αν και μπορεί να περάσει κανείς και από αυτό το στάδιο στην προσπάθειά του να μάθει να αυτοπειθαρχεί. Στο δημοκρατικό σχολείο οι μαθητές ασκούνται στην ελευθερία μαθαίνοντας να αναλαμβάνουν την ευθύνη που αυτή προϋποθέτει.

Με αφετηρία το σχολείο Summerhill, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1921 στη Βρετανία, από τον Α. Νηλ, και συνεχίζει ως σήμερα, η δημοκρατική εκπαίδευση μετράει ήδη έναν αιώνα ζωής.

Οι αρχές της συνοψίζονται στη δυνατότητα των μαθητών

 • α) να μαθαίνουν αν θέλουν,
 • β) ό,τι θέλουν,
 • γ) όπως θέλουν,
 • δ) όποτε θέλουν και
 • ε) στην υποχρέωση συμμετοχής σε συμβούλια όπου μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν ισότητα ψήφου και όπου λαμβάνονται αποφάσεις για όλα ή τουλάχιστον για τα περισσότερα θέματα της σχολικής κοινότητας.

Η εμπειρία από τον ένα αιώνα λειτουργίας τέτοιων σχολείων αποδεικνύει πως εντέλει τα παιδιά θέλουν. Απλά θέλουν στο χρόνο τους, ο οποίος δεν ταυτίζεται με αυτόν που προαποφασίζουν τα αναλυτικά προγράμματα των υπουργείων παιδείας. Η εμπειρία αποδεικνύει, επίσης, ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για μια τεράστια ποικιλία πραγμάτων, που τα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αδυνατούν να αντιληφθούν. Τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους με εντελώς διαφορετική διάθεση απ’ ό,τι τα παιδιά των συμβατικών σχολείων, πηγαίνουν δηλαδή σε χώρους στους οποίους γίνονται αποδεκτά ως ισότιμα μέλη της κοινότητας, όπου ο καταναγκασμός στη μάθηση συγκεκριμένων πραγμάτων δεν απονευρώνει τη φυσική ροπή τους για εξερεύνηση και μάθηση, όπου η εμπέδωση της δημοκρατικής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας γίνεται στην πράξη, όχι στις εξαγγελίες των υπεύθυνων γραφειοκρατών και η ανάληψη ευθύνης από την πιο μικρή ηλικία δημιουργεί ενεργούς πολίτες. Στις κοινότητες αυτές, η μάθηση δεν αγκομαχά πίσω από δείκτες PISA, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεπέφτουν σε θηριοδαμαστές ή λοχίες, τα παιδιά δεν κατηγοριοποιούνται με βάση την ηλικία ή την επίδοση σε διαγωνίσματα. Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των κοινοτήτων επιβάλλει τη συνεργασία και εκμαιεύει τις ιδιαίτερες κλίσεις από τον κάθε συμμετέχοντα.

Δημοκρατικά σχολεία υπάρχουν παντού, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διαρκώς διευρυνόμενο κίνημα που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και από τη Φινλανδία ως τη Νέα Ζηλανδία. Σταθμοί στη δημοκρατική εκπαίδευση υπήρξαν η δημιουργία του Dartington Hall School το 1926 και η συνέχισή του το 1987 από το Sands School, η δημιουργία του Sudbury Valley School στις Η.Π.Α το 1968, ίσως του πιο «φιλελεύθερου» και διαδεδομένου από τα δημοκρατικά σχολικά μοντέλα, η ίδρυση από τον Yaacov Hecht του δημοκρατικού σχολείου της Hadera στο Ισραήλ, που οδήγησε στη σταδιακή δημιουργία είκοσι πέντε περίπου δημοκρατικών σχολείων στο Ισραήλ και την ένταξή τους στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και την ίδρυση του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (IDE), στο οποίο λειτουργεί ακαδημαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη δημοκρατική εκπαίδευση, η δημιουργία το 1993 του διεθνούς δικτύου με το όνομα Διεθνής Διάσκεψη για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση -International Democratic Education Conference (IDEC)- η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος του κόσμου, η δημιουργία το 2008 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση -European Democratic Education Community (EUDEC)- η οποία εκπροσωπεί πάνω από 43 σχολεία από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διεξάγει ετήσιες συνδιασκέψεις.

Στις χώρες εκείνες, που τα δημοκρατικά σχολεία (αλλά και η εκτός σχολείου διδασκαλία,unschooling, καθώς και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι μάθησης), είναι ανεκτά, οι απόφοιτοί τους μπορούν να συμμετέχουν σε γενικές εξετάσεις στο τέλος της σχολικής ζωής (π.χ. General Certificate of Secondary Education – G.C.S.A για τη Μ. Βρετανία ή Abitur για τη Γερμανία) προκειμένου να πιστοποιηθεί η κατάκτηση ενός επιπέδου γνώσεων προκειμένου εισαχθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.

Το ερώτημα είναι: μπορούν τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα; Η ευκολία της απάντησης είναι ευθέως ανάλογη με τη δυσκολία εφαρμογής της. Ας ρίξουμε, όμως πριν, μια ματιά στο υπάρχον σύστημα:

Τα σχολεία λειτουργούν με σαφή ιεραρχική δομή που τείνει τα τελευταία χρόνια να γίνεται όλο και πιο αυταρχική. Σύμφωνα με το Ν. 1566/1985, το βασικό νόμο για την εκπαίδευση, όσο και με το Ν. 682/1977 που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, την πρωταρχική ευθύνη για την εκπαίδευση έχει καταρχάς το υπουργείο παιδείας, το οποίο με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα ορίζει την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, την εγγραφή, μετεγγραφή και κατάταξη των μαθητών, την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, τη αξιολόγηση των μαθητών, την οργάνωση της μαθητικής ζωής, το γενικό πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη λειτουργία των σχολείων. Το υπουργείο, επίσης, επιβάλλει τη διδακτέα ύλη μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα.

Στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, υπεύθυνος είναι πρώτα απ’ όλους ο διευθυντής και έπειτα ο σύλλογος διδασκόντων. Ο διευθυντής είναι αρμόδιος για την τήρηση των νόμων και εγκυκλίων και για την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων. Στο ίδιο πνεύμα των αποψιλωμένων αρμοδιοτήτων κινείται και ο σύλλογος διδασκόντων, ο οποίος μπορεί να συνεδριάζει αν ανακύψει κάποιο ειδικό θέμα και ζητηθεί από τον πρόεδρό του ή από το 1/3 του συλλόγου. Σε κάποιες συνεδριάσεις κάποιων θεμάτων, που και αυτά αρμόδιο να τα ορίσει είναι το υπουργείο, μπορεί να παρίστανται εκπρόσωποι των μαθητών.Βασικός πρωταγωνιστής στην τάξη είναι ο δάσκαλος. Στην ουσία αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της κεντρικής διοίκησης και φροντίζει να καλύψει την ύλη.

Μέσα σε αυτό το συγκεντρωτικό και άκαμπτο σύστημα, οι μαθητές αποτελούν τη βάση της πυραμίδας, την πολυπληθέστερη ομάδα με τις περισσότερες υποχρεώσεις και τη μικρότερη δυνατή ικανότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής. Η σχολική τους ζωή, που καλύπτει το ένα τρίτο της μέρας και συνολικά δώδεκα χρόνια ζωής, είναι απολύτως ρυθμισμένη, χωρίς περιθώρια πρωτοβουλιών. Τόσο το τι θα διδαχθούν όσο και το πώς θα διαλέξουν να δομήσουν τη μέρα τους είναι από πολύ πριν και από πολύ μακριά αποφασισμένο. Ο εγγύτερος εκπρόσωπος αυτής της απρόσωπης αρχής, που αποφασίζει για αυτούς, ο δάσκαλος, είναι ήδη ανίκανος να παρεκκλίνει από τις αποφάσεις και υποχρεωμένος από το νόμο να τις εκτελέσει. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές δεν έχουν κανένα λόγο στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής παρά μόνο ως καταναλωτές πληροφοριών. Είναι επίσης αυτονόητο πως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα παιδιά έχουν τρεις δρόμους: α) της υποταγής, β) της εξέγερσης και γ) της εγκατάλειψης του σχολείου. Δεν είναι τυχαία τα υψηλά ποσοστά αποκλινουσών συμπεριφορών και μαθητικής διαρροής, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα δημοκρατικά σχολεία, το Summerhill και το Dartington Hall School, λειτούργησαν στον αντίποδα της συγκεντρωτικής εκπαίδευσης ως χώροι υποδοχής-θεραπείας παιδιών που είχε αποβάλει η κατεστημένη σχολική πραγματικότητα.

Επανερχόμενοι στο αρχικό ερώτημα, αν δηλαδή μπορούν τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα, θα απαντούσαμε: ασφαλώς και μπορούν. Είναι θέμα καταρχάς πολιτικής βούλησης, μια και η βούληση μιας έστω μικρής μερίδας πολιτών είναι δεδομένη. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως το δημοκρατικό σχολείο είναι ελεύθερο κάθε άνωθεν επιβεβλημένου αναλυτικού προγράμματος, γι’ αυτό και είναι αδύνατη η προσαρμογή των αρχών του ή μέρους αυτών στα υπάρχοντα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Η πρακτική άλλωστε αποδεικνύει πως αφενός θεσμοί, όπως τα πενταμελή και δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια, αποτελούν καρικατούρες δημοκρατικής λειτουργίας αφού οι αρμοδιότητές τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, αφετέρου οι σχέσεις μαθητών – εκπαιδευτικών είναι ετεροβαρείς, υπέρ των δεύτερων, ασφαλώς. Είναι, βέβαια, δυνατό στο δημοκρατικό σχολείο να παρέχονται οι υποδομές και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, όπως γίνεται λόγου χάρη στο δημοκρατικό σχολείο της Hadera, όμως η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές είναι προαιρετική και η διαμόρφωση της σχολικής ζωής επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς και τους εκπαιδευτικούς μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται από τη σχολική συνέλευση, η οποία έχει αρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα του σχολείου.

Για να υπάρξουν, λοιπόν, δημοκρατικά σχολεία στη χώρα μας, χρειάζεται τροποποίηση του Ν. 1566/1985 με την προσθήκη της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας δημόσιων πιλοτικών δημοκρατικών σχολείων πειραματικού χαρακτήρα.

Τα σχολεία αυτά προτείνεται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν αρχικά σε περιοχές που παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου και παραβατικών συμπεριφορών και να αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο λόγος είναι ότι το δημοκρατικό μοντέλο εκπαίδευσης γεννήθηκε από την ανάγκη για ένταξη στη σχολική κοινότητα παιδιών με δυσκολία ένταξης στο κρατούν σχολικό σύστημα και κέρδισε την ανοχή της εκπαιδευτικής γραφειοκρατίας επειδή πέτυχε στο σκοπό αυτό. Αυτό μαρτυρά η ιστορία του Summerhill και του Dartington Hall School στις αρχές του 20ου αι. αλλά και η ιστορία του Moo Baan Dek (Το Παιδικό Χωριό) στην Ταϋλάνδη, που λειτουργεί με παιδιά της απόλυτης φτώχιας, εγκαταλειμμένα, ορφανά και κακοποιημένα. Θα πρέπει να είναι πρωτοβάθμια σχολεία επειδή η μικρή ηλικία βοηθά στην επούλωση πληγών ενώ παιδιά στην εφηβεία με διαμορφωμένη ήδη κοσμοαντίληψη είναι δυσκολότερο να μάθουν να μην καταχρώνται την ελευθερία. Ο Α.Σ. Νηλ, ιδρυτής του Summerhill και πρωτοπόρος της δημοκρατικής εκπαίδευσης, έλεγε επ’ αυτού ότι αν το σχολείο του είχε την οικονομική δυνατότητα, δε θα δεχόταν παιδιά πάνω από την ηλικία των εφτά.

Μπορεί, επίσης, να γίνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει το άρθρο 3 του Ν. 682/1977 για τα ιδιωτικά σχολεία, στο οποίο προβλέπεται, έπειτα από αίτηση όποιου ενδιαφέρεται, η ίδρυση και λειτουργία πειραματικού τύπου ιδιωτικών σχολείων με υπουργική απόφαση, στην οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό τους πρόγραμμα και να δοθεί έτσι η δυνατότητα σε ιδιώτες που επιθυμούν, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν δημοκρατικά σχολεία.

Η λειτουργία τόσο δημόσιων πιλοτικών δημοκρατικών σχολείων πειραματικού χαρακτήρα όσο και η παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες να ιδρύσουν ιδιωτικό δημοκρατικό σχολείο προϋποθέτει τη θέσπιση εξετάσεων στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες πιστοποιούν την κατάκτηση ενός επιπέδου γνώσης που διασφαλίζει το πέρασμα από το ένα επίπεδο εκπαίδευσης στο άλλο.

Οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές για τη δυνατότητα λειτουργίας δημοκρατικών σχολείων, οι οποίες θα μπορούσαν ασφαλώς να επιτρέψουν και την ίδρυση και λειτουργία μοντεσσοριανών σχολείων, σχολείων Steiner-Waldorf καθώς και τη νομιμοποίηση της εξωσχολικής μάθησης (unschooling), δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η εισαγωγή στον εκπαιδευτικό μας κόσμο εναλλακτικών τρόπων εκπαίδευσης μπορεί να ωφελήσει συνολικά, αφού τα αποτελέσματα του διαφορετικού ήθους που φέρουν οι τρόποι αυτοί διαχέονται ευρύτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

ΠΗΓΕΣ

 • 1. European Democratic Education Community -EUDEC www.eudec.org
 • 2. International Democratic Education Network – IDEN http://www.idenetwork.org/
 • 3. David Gribble, Lifelines – http://www.davidgribble.co.uk/
 • 4. Βικιπαιδεία, Δημοκρατική Εκπαίδευση
 • 5. A.S. Neil’s Summerhill – http://www.summerhillschool.co.uk/
 • 6. A.S.Neil, Σάμερχιλ το ελεύθερο σχολείο
 • 7. A.S.Neil, Ελευθερία όχι αναρχία
 • 8. Erik Erikson, Childhood and Society
 • 9. Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών – ΟΕΠΕΚ και Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Παν/μιου Μακεδονίας, Μελέτη για τις αποκλίνουσες συμπεριφορές και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο (αριθ. πρωτ. 647/02-10-2006)
 • 10. Η με αριθ. 21072α/Γ2/13-03-2003 Υ.Α (303ΦΕΚ, τ.Β’), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ) και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ) Δημοτικού – Γυμνασίου
 • 11. Κώστας Χρυσαφίδης, Βιωματική – επικοινωνιακή διδασκαλία
 • 12. http://www.manifesto15.org/el/#sign

Πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας από τη Ζωή Βάλερη

χωρίς τίτλο

 

«Η αληθινή γνώση από τη φύση της είναι χαρά.» Αριστοτέλης

 

Είναι καιρός να βγούμε από την πλάνη ότι η τάση για αλλιώτικη παιδεία είναι ένα νέο ρεύμα των τελευταίων χρόνων, ότι τώρα ξεκινάει και σιγά σιγά θα επιτευχθούν ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις. Για το δικαίωμα της αληθινής γνώσης αγωνίζονται και πεθαίνουν άνθρωποι εδώ και αιώνες. Στην Ελλάδα δουλεύουν για ανοιχτά, ελεύθερα, αλλιώτικα, νέα σχολεία άτομα και διάσπαρτες ομάδες εδώ και δεκαετίες. Έρευνα έχει γίνει υπεραρκετή. Έχουν γίνει πράξη ήδη πολλά από τα θεωρητικά εγχειρήματα. Επίσης δε χρειάζεται παραπέρα τεκμηρίωση των αποτυχιών του παρόντος συστήματος. Δε χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και τα οράματα, αυτό που λείπει είναι η συσπείρωση. Εάν συσπειρωθούν όλα τα άτομα και οι ομάδες που εντρυφούν στο θέμα της αλλιώτικης προσέγγισης όσον αφορά την παιδεία είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές αλλαγές.

 

Προτείνω τα εξής:

* Διαχωρισμός του υπουργείου πολιτισμού και παιδείας από το υπουργείο θρησκευμάτων.

* Αναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων της παιδείας συγχρόνως, συμπεριλαμβανομένης και της τριτοβάθμιας.

* Προαιρετική και προτεινόμενη μαθητική θητεία όχι υποχρεωτική. O κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι αποζητά την οικειοθελή συμμετοχή στην υποχρεωτική μαθητεία. Αυτή η έννοια θα μπορούσε να εξαχθεί από το οξύμωρο με τη δημιουργία μηχανισμών που εποπτεύουν ουσιαστικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού και την επίλυση θεμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ελλιπούς κοινωνικοποίησης και κακοποίησης. Βασιζόμενοι και επαναπαυόμενοι στην υποχρεωτική θητεία η καταπάτηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση δεν έχει αντιμετωπιστεί ουσιαστικά. Κάνοντας παράλληλα τη μαθητική θητεία προαιρετική όλοι οι μαθητές είναι ίσοι θεσμικά και κοινωνικά χωρίς να περιθωριοποιείται κανείς. Έτσι η κοινωνία και η πολιτεία γενικότερα φροντίζει, υποστηρίζει και διασφαλίζει το δικαίωμα του καθενός να φοιτήσει αυτό που αγαπά όπως αγαπά. Κάνοντας τη μαθητική θητεία προαιρετική αλλάζει το νομικό/θεσμικό πλαίσιο ριζικά, αρκετά για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της παιδείας αλλά όχι μόνο, γενικότερα ανοίγει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση του νηπίου, παιδιού και εφήβου ως πολίτες.

* Νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση άλλων ήδη εφαρμοσμένων μορφών εκπαίδευσης και ένταξη τους σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας παιδείας έτσι ώστε τυπική εκπαίδευση να γίνει μια δημόσια εκπαίδευση η οποία εμπεριέχει:

1. Τον υπάρχοντα κλάδο νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με τις προτεινόμενες και άλλες ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν και καλλιεργούν τη φυσική αγάπη για τη μάθηση, την αυτοπειθαρχία αντί της πειθαρχίας, τη συνεργασία αντί του ανταγωνισμού. Επέκταση και αναβάθμιση καλλιτεχνικών σχολείων, μουσικών σχολείων, ειδικών σχολείων και δημιουργία οικο-σχολείων.

2. Δημοκρατικά Σχολεία για όλες τις ηλικίες. (δείτε: «Τα δημοκρατικά σχολεία και η προοπτική τους στην Ελλάδα» του Δημήτρη Λάγιου http://democraticschoolsgr.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html?spref=fb)

3. Σχολεία Waldorf για όλες τις ηλικίες.

4. Μοντεσσοριανά Σχολεία για όλες τις ηλικίες

 

Η πρόταση είναι ενδεικτική και βασίζεται σε παρατήρηση των μορφών εναλλακτικής εκπαίδευσης που είναι ήδη ενεργές και οικείες στη χώρα (έστω σε επίπεδο προεργασίας) και στην Ευρώπη. Απαιτεί τροποποίηση του Ν. 1566/1985 με την προσθήκη της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας δημόσιων πιλοτικών σχολείων πειραματικού χαρακτήρα.

Ισοτιμία και στενή αλληλοεπίδραση των κλάδων αυτών μεταξύ τους. Συστηματική ανταλλαγή πληθυσμού και υλικού και ελευθερία κίνησης εκπαιδευτικών και μαθητών μεταξύ των κλάδων. Ουσιαστική και θεσμοθετημένη επικοινωνία και συσχετισμός μεταξύ όλων των κλάδων με κοινές δράσεις και έρευνες.

* Προτεινόμενη όχι δεσμευτική ύλη και βιβλιογραφία.

* Καμία αξιολόγηση με τη μορφή εξετάσεων και βαθμολόγησης. Πλήρης διαχωρισμός της εισαγωγής σε οποιαδήποτε βαθμίδα οποιουδήποτε κλάδου από προηγούμενες ‘επιδόσεις’. Μορφοποίηση συστήματος εισαγωγής σε κάθε βαθμίδα και κλάδο ανοιχτό προς όλους ανεξαρτήτου προηγούμενης φοίτησης που να βασίζεται σε δείγματα δημιουργικότητας, ελεύθερης σκέψης, αυτοπεποίθησης, αυτοδιάθεσης, ικανοτήτων επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και ανταλλαγής ιδεών. Πλήρης διαχωρισμός της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις προηγούμενες βαθμίδες και διαμόρφωση νέων συστημάτων εισαγωγής που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε επιθυμεί, ανεξάρτητα από εάν έχει ή όχι προηγούμενη τυπική εκπαίδευση, να παρακολουθήσει πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εφόσον πληρεί τις γνωστικές προϋποθέσεις του προγράμματος αυτού. (π.χ. General Certificate of Secondary Education – G.C.S.E. για τη Μ. Βρετανία ή Abitur για τη Γερμανία)

* Θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη μη τυπική εκπαίδευση έτσι ώστε ευρείες μορφές παιδείας που δεν εντάσσονται εξολοκλήρου ή καθόλου στην τυπική παιδεία (π.χ. κατ’οίκον εκπαίδευση, σχολείο του δάσους και άλλες αυτόνομες, αυτοδιαχειριζόμενες μορφές) να είναι κοινωνικά και νομικά αποδεχτές και να υπάρχει δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης τους. Να μπορούν δηλαδή να σταθούν θεσμικά χωρίς να επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση τους και κοινωνικά αποκλειστική μορφή χορήγησης τους. Εάν θελήσουν να ενταχθούν στη δημόσια παιδεία να είναι εφικτό.

Το άρθρο 5 παρ.1 του Συντάγματος, εγγυάται στον καθένα το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του ως προς όλες τις εκφάνσεις που την συνθέτουν.

Το 2ο άρθρο του 1ου Πρόσθετου στην ΕΣΔΑ Πρωτοκόλλου, ορίζει ότι: «Άρθρο 2 – Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ’ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις.»

Σύμφωνα δε με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών: Άρθρο 26 (1) Καθένας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση (…) (2) Η Εκπαίδευση θα πρέπει να στοχεύει την πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και την

ενδυνάμωση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα πρέπει να προωθεί την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία μεταξύ όλων των εθνών, των εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, και να ακολουθεί τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. (3) Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το είδος της εκπαίδευσης που θα δοθεί στα παιδιά τους.

Παράλληλα, πληθώρα υπερνομοθετικών ρυθμίσεων εγγυώνται τη μη διάκριση (ευθεία ή και ανάστροφη) στην απόλαυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

(Η φροντιστηριακή εκπαίδευση καθίσταται περιττή με τις παραπάνω αλλαγές)

 

* Ρύθμιση των γνωμόνων πρόσληψης εκπαιδευτικών έτσι ώστε να μπορεί οποιαδήποτε, με ή χωρίς τυπική εκπαίδευση, να κάνει αίτηση για εργασία στη δημόσια εκπαίδευση και η αίτηση να περνάει από μηχανισμό ο οποίος αξιολογεί μόνο τις ικανότητες της αιτούσας.

* Άμεση απομάκρυνση από το έργο του εκπαιδευτή όσων παρουσιάζουν βίαιη και/ή ζημιογόνα ψυχοπαθολογική συμπεριφορά καθώς και αυτών που ασκούν οποιουδήποτε είδους κατήχηση. Δημιουργία μηχανισμών ουσιαστικής εποπτείας και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

* Ρύθμιση των κτιριακών προδιαγραφών για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έτσι ώστε η στέγαση τους να μπορεί να αποτελεί βιωματικό και μαθησιακό εργαλείο π.χ. με καινοτομικές οικολογικές κατασκευές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

* Πρόγραμμα ένταξης των τεχνών σε όλους τους κλάδους και όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Αναφέρομαι στο σύνολο των τεχνών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, παραδοσιακές, κλασσικές, σύγχρονες και άλλες: παραστατικές τέχνες (από θέατρο, χορό, τσίρκο μέχρι κουκλοθέατρο), μουσικές τέχνες (από παραδοσιακή ελληνική, κλασική ινδική μουσική μέχρι ηχητική τέχνη), θεραπευτικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, θεατρικό μακιγιάζ, φωτογραφία, σχέδιο κοστουμιού, κινηματογράφος κτλ

Στελέχωση του προγράμματος με ειδικούς διαχειριστές και ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών, δασκάλων και θεραπευτών τέχνης και άλλων ειδικών. Αποστασιοποίηση από την λογική «η τέχνη για την τέχνη», μια λιγότερο περιχαρακωμένη αντίληψη, πέρα από διαχωριστικές γραμμές, πολιτιστικές, γεωγραφικές, κοινωνικές, σωματικών και νοητικών δεξιοτήτων, ηλικίας και ειδικοτήτων.

Ένα δίκτυο που αντιπροσωπεύει όλες τις τέχνες και διάφορες ειδικότητες, όπως εκτέλεση, διδασκαλία, θεραπεία, σύνθεση, διεύθυνση, έρευνα και σχετικά επαγγέλματα όπως τεχνολογία ήχου, τεχνολογία σκηνής, διεύθυνση παραγωγής και επικοινωνίας, κατασκευαστές οργάνων και άλλα.

Παρουσία των διαφόρων τεχνών αυτών στην εκπαίδευση σε πολλές μορφές ανάλογα με τις προτάσεις των συμμετεχόντων και τα αιτήματα των σχολείων: παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, έρευνα, πειράματα, δημιουργία έργων, εκδρομές, βιώματα ενταγμένα σε κάποια μαθησιακή δραστηριότητα, εισηγήσεις για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και άλλα πολλά.

Αφετηρία κάθε δράσης ένα σχολείο που αναζητά κάτι/κάποιον συγκεκριμένο και κάνει αίτηση στο πρόγραμμα για εύρεση ανάλογου μέλους/μελών του δικτύου ή από μέλη του δικτύου που αναζητούν σχολεία που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Δράσεις σε βάθος χρόνου ή μεμονωμένες, σε ένα σχολείο ή σε σύνολο σχολείων, σε συνεργασία με άλλες δράσεις του προγράμματος ή αυτόνομα. Μemorabele Μomenten http://www.memorabelemomenten.nl/ (παράδειγμα προγράμματος ένταξης τεχνών στα σχολεία στην Ολλανδία μέλος του οποίου έχω υπάρξει)

 

* Ανοιχτό σχολείο: τα σχολεία και πανεπιστήμια ως δημόσιοι χώροι μένουν ανοιχτά αφού λήξουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες παρέχοντας τις εγκαταστάσεις τους στο κοινό.

Δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, για παιδιά και ενήλικες σε αυτούς τους χώρους εκτός σχολικών ωρών και στα πλαίσια της δημόσιας εκπαίδευσης υπό τη διαχείριση της κάθε κοινότητας με την υποστήριξη ειδικών μηχανισμών.

Πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως σε όσα απουσιάζουν από τη δημόσια ζωή επειδή είναι ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα ή για άλλους λόγους: τέχνες, γλώσσες, αθλήματα, παραδοσιακές τέχνες, καλλιέργεια, οικο-κατασκευές, αυτονόμηση όσον αφορά τη στέγαση, την τροφή, την υγεία, τη γέννα, αφρικάνικη μουσική, εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ξυλουργική, αγγειοπλαστική, συμβουλευτικά σεμινάρια για γονείς (τακτικές ατομικές και ομαδικές συναντήσεις), σεμινάρια Μη Βίαιης Επικοινωνίας και Μη Κατευθυντικής Παρέμβασης κτλ.

Συλλογική συνύπαρξη μικρών και μεγάλων σε θέματα σχέσεων , αλληλεπίδρασης και οργάνωσης, δια-ηλικιακά εργαστήρια, δρώμενα, σεμινάρια , παραστάσεις κ.α

Χώρος, χρόνος και υλικά για ατομική ή/και ομαδική μελέτη, εξάσκηση, πρόβες κτλ.

Ένταξη και διάχυση των φιλοσοφιών όλων των παραπάνω μορφών παιδείας στην κοινωνία και στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Επέκταση των δράσεων του προγράμματος ένταξης τεχνών πέραν του σχολείου και στις εξωσχολικές δραστηριότητες και την κοινωνία γενικότερα.

Φιλοξενία για επισκέπτες του σχολείου και της κοινότητας, όπως οι θίασοι, εισηγητές, δάσκαλοι του προγράμματος ένταξης των τεχνών εντός και εκτός σχολείου, ερευνητές, επισκεπτόμενες οικογένειες κτλ.

* Ενεργοποίηση της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ.3 του άρθρου 3 του Ν. 682/1977 για τα ιδιωτικά σχολεία, η οποία ορίζει ότι: «3. Κατ’ εξαίρεσιν της διατάξεως της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η ίδρυσις και λειτουργία πειραματικού τύπου ιδιωτικών σχολείων. Η ίδρυσις γίνεται δι’ αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετ’ αίτησιν του ενδιαφερομένου και σύμφωνον γνώμην του Κ.Ε.Μ.Ε. Δια της αυτής αποφάσεως καθορίζονται το αναλυτικόν και ωρολόγιον πρόγραμμα και αι μέθοδοι διδασκαλίας, τα των τυχόν προσθέτων προσόντων του διδακτικού προσωπικού, ως και παν έτερον θέμα αφορών εις την λειτουργίαν και εποπτείαν των σχολείων τούτων.»

Να δοθεί έτσι η δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν σχολεία ευρέων μορφών παιδείας.

 

«Ένα σχολείο είναι ένα μέρος όπου κάποιος μαθαίνει για την ολότητα της ζωής. Η ακαδημαϊκή αριστεία είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά ένα σχολείο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι ένα μέρος όπου τόσο ο δάσκαλος όσο και ο μαθητής διερευνά, όχι μόνο τον εξωτερικό κόσμο, τον κόσμο της γνώσης, αλλά και τη δική τους σκέψη, τη δική τους συμπεριφορά.» J. Krishnamurti

Συνάντηση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Χανιά

ekpaideusi
Κάλεσμα για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

Το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (Κοραή 1) με στόχο τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας προς μια Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα:

Οι αλλεπάλληλες και προφανώς αποτυχημένες πολιτικές στον τομέα της Παιδείας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και άλλους συμπολίτες μας σχετικά με τις δυνατότητες ριζικής αναδιάρθρωσής της προς ένα Σχολείο που πραγματικά θα μορφώνει ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους και πολίτες. Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκδηλωθεί στα Χανιά με τη μεγάλη συμμετοχή σε συζητήσεις και εκδηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο. Στην τελευταία από αυτές, μια βιβλιοπαρουσίαση για την εκπαίδευση, εκφράστηκε η αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής της παιδείας και συμφωνήθηκε να γίνει ένα ευρύ κάλεσμα προκειμένου η ζύμωση που έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια στα Χανιά να αρχίσει να αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες προτάσεις. Το τελευταίο Σάββατο του Φλεβάρη θα γίνει η πρώτη τέτοια συνάντηση.

Στη συνάντηση αυτή καλούμαστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τα θέλω και τις ιδέες μας και να συνδιαμορφώσουμε ένα αρχικό πλαίσιο προτάσεων τις οποίες θα επεξεργαστούμε συλλογικά στο επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι οι προτάσεις αυτές, αφού μελετηθούν, να δημοσιοποιηθούν προκειμένου να αποτελέσουν κίνητρο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός ευρύτατου διαλόγου προς μια ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επιπλέον στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να κατατεθούν αρμοδίως, καθώς η πρωτοβουλία αυτή θεωρούμε πως πρέπει να ξεκινήσει από τους πολίτες.

Στη συνάντηση αυτή καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμπράξουν ενεργά με άλλους προς την κατεύθυνση αλλαγής του Σχολείου: εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, γονείς και οι σύλλογοί τους, φοιτητές, μαθητές, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Καλούνται όλοι όσοι είναι διατεθειμένοι να συνδιαμορφώσουν προτάσεις και να εργαστούν σε συγκροτημένες ομάδες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιδιώκουμε ένα “φόρουμ” ατέρμονων συζητήσεων αλλά ένα πέρασμα στην πράξη.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν όλοι ισότιμα. Ο χρόνος παρεμβάσεων θα είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος, μιας και ο στόχος είναι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και όχι οι “αγορεύσεις” και η “δημόσια ψυχανάλυση”!Όσοι προέρχονται από φορείς που έχουν έτοιμες επεξεργασμένες προτάσεις θα διευκολύνουν τη διαδικασία με την κατάθεσή τους. Αν υπάρχουν αναλυτικά κείμενα από ομάδες ή φορείς που εξηγούν το πλαίσιο στο οποίο εντάσσουν τις προτάσεις τους μπορούν να τα φέρουν τυπωμένα να τα μοιράσουν στους παρευρισκόμενους, καθώς στη συνάντηση δεν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το κάθε πλαίσιο, αλλά να φτιάξουμε το δικό μας μέσα από τη δουλειά που θα κάνουμε πάνω στις δικές μας προτάσεις.

Δεδομένης της μέχρι σήμερα μεγάλης προσέλευσης κόσμου σε καλέσματα για την εκπαίδευση, η κατάθεση προτάσεων θα γίνει μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία θα χωριστούμε σε ομάδες, και στο τέλος οι ομάδες θα συνθέσουν επί τόπου τις προτάσεις τους. Να έχουν όλοι μαζί τους χαρτί και στυλό, άνεση χρόνου και διάθεση για ένα διαφορετικό δημιουργικό απόγευμα.

Ας είμαστε συνεπείς στο χρόνο καθώς η πύλη του σχολείου ανοίγει στις 6:00μμ και οι ομάδες θα ξεκινήσουν την εργασία τους στις 6:30μμ ακριβώς.