Γνωρίζετε τα charter schools???

11174835_813722942046289_1687425248212152521_n

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο charter school;
Ένα τέτοιο σχολείο, είναι ένα σχολείο που λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από το καθιερωμένο δημόσιο σύσ
τημα της χώρας στην οποία βρίσκεται και είναι ένα παράδειγμα της εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Νορβηγία- Τα σχολεία αυτού του τύπου ονομάζονται τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Σουηδία friskoler. Στη Νορβηγία σήμερα αποτελούνται από 63 σχολεία του εκπαιδευτικού συστήματος της Μαρίας Montessori και 32 Rudolf Steiner, μερικά θρησκευτικά σχολεία και 11 από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνε σχολεία, όπως το Όσλο International School, τη Γερμανική Σχολή Max Tau και τη Γαλλικής Σχολής Lycée Français, συνολικά 195 σχολεία.

Σουηδία – υπάρχουν περίπου 900 τέτοια σχολεία σε όλη τη χώρα. Απαγορεύονται οι επιπλέον οικονομικοί πόροι και διευθύνονται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Οι πρωτοπόροι της «μικρών σχολείων» κίνημα, το οποίο έχει μετατραπεί σε κάποιο βαθμό στα charter school, ήταν προοδευτικοί, οι οποίοι πίστευαν, δικαίως, ότι η γραφειοκρατία και οι εντολές βλάπτουν σημαντικά τα παιδιά. Τα περισσότερα από τα πρώτα μικρά σχολεία προορίζονται να είναι «εργαστήρια» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις «βέλτιστες πρακτικές» και την πίεση σε όλα τα δημόσια σχολεία να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές. Άνθρωποι σαν τον Deborah Meier, ο οποίος βοήθησε να δημιουρηθεί το Central Park East Δημοτικό Σχολείο στο Χάρλεμ, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερα σχολεία, κερδίζοντας ένα βαθμό αυτονομίας από τις σχολικές περιφέρειες. Και σε πολλές περιπτώσεις έκαναν.
Η ώθηση σήμερα να αποκτηθεί αυτονομία από τη γραφειοκρατία και την εκπαιδευτικά διαδικασία του κρατικού προγράμματος σχολείο, προτείνοντας μια εκπαίδευση που δεν θα είναι ένα τυποποιημένο πρόγραμμα σπουδών, ασφυκτικό και μιλιταριστικό, είναι ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένου ότι η νομοθετική καθυστέρηση σε τέτοιες εκπαιδευτικές αντιλήψεις έχει επιταχύνει τις τάσεις αυτές.

Πηγή: https://www.facebook.com/edomon.educationalmaterial/posts/813723108712939?hc_location=ufi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s