Κι όμως υπάρχει!

1560437_10203014869363158_420784025_nΜέσα στους στόχους και τα αιτήματά μας για τα διαφορετικά σχολεία που τόσο αξίζουν τα παιδιά μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται να παραδεχτούν ή ακόμη και να φανταστούν πως ένα σχολείο όπως αυτό που ονειρευόμαστε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει! Και μάλιστα να υπάρξει στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Δημόσιο! Δίχως να πληρώνουν οι γονείς μια περιουσία.

Είναι κατανοητή αυτή η αντιμετώπιση όμως, γιατί δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ κάτι παρόμοιο, η δική μας εμπειρία από το σχολείο ήταν, το λιγότερο, πολύ διαφορετική, και πολλά πράγματα τα έχουμε συνηθίσει και τα θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά.

Για παράδειγμα, μας φαίνεται φυσιολογικό στο σχολείο οι δάσκαλοι να ΜΗΝ είναι ίσοι με τους μαθητές, να φωνάζουν και να βάζουν τιμωρίες για να έχουν τον έλεγχο.

Απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να βαριούνται μέσα στην τάξη και τα μαθήματα να ΜΗΝ γίνονται με διασκεδαστικό τρόπο ή ακόμη και με παιχνίδι. Ακόμη κι αν πλέον γνωρίζουμε πως ο εγκέφαλος των παιδιών, αυτό ακριβώς χρειάζεται για να μάθει. Θεωρούμε απίθανο να βγαίνει η ύλη με κάποιον διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζουμε. Ακόμη και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι παραπονιούνται για την έλλειψη φωτοτυπιών και τις λίγες εργασίες που φέρνουν τα παιδιά στο σπίτι. Γιατί, έχουν μάθει πως μόνο έτσι μαθαίνουν τα παιδιά! Δεν έχουμε -έστω για μια στιγμή – αναρωτηθεί αν θυμόμαστε κάτι από αυτά που μάθαμε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή ακόμη και στο λύκειο. Κι ας ήταν κάτι που διαβάζαμε ώρες, γιατί το δίναμε πανελλήνιες!

Υπάρχει όμως μια ευχάριστη έκπληξη! Αν νομίζετε πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχολείο στο οποίο να ΜΗΝ ισχύουν τα παραπάνω. Που οι δάσκαλοι να ακούνε πραγματικά τα παιδιά και να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν καλύτερα. Που τα παιδιά στο σπίτι διαβάζουν ελάχιστα, και που όταν πάνε εκεί καθημερινά, περνούν καλά και δημιουργικά. Αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει και ότι δεν γίνεται, κάνετε λάθος! Και δεν είναι μόνο ένα σχολείο! Έχουν ξεκινήσει μερικά εδώ εκεί και κάνουν τεράστια προσπάθεια και υπέροχη δουλειά. Και διάλεξαν το καλύτερο όνομα που θα μπορούσαν! Είναι τα λεγόμενα ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ και είναι το όνειρο του κάθε παιδιού, αλλά μαζί και το δικό μας!

img_0841

Ζηλέψαμε! Και τα παιδιά μας το ίδιο! Σκεφτήκαμε να φύγουμε και να πάμε εκεί! Κάποιοι το έκαναν! Η αλήθεια όμως είναι, ότι δεν μπορούμε να μεταφερθούμε όλοι στον Φουρφουρά (από όπου ξεκίνησε το πρώτο σχολείο της φύσης και των χρωμάτων). Απλά, δεν γίνεται!

Αλλά να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να ρίξει μια ματιά στην δουλειά τους και να αδειοδοτήσει/χρηματοδοτήσει σχολεία που θέλουν να γίνουν σχολεία της φύσης και των χρωμάτων, σε κάθε μέρος της Ελλάδας? Αυτό, είμαστε εδώ για να το προσπαθήσουμε! Το τι σημαίνει Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων, μπορείτε να το δείτε κι εσείς στον σύνδεσμο που σας παραθέτουμε: http://www.schoolsofnatureandcolors.org/

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσο καλά περνάνε τα παιδιά εκεί, το τι κάνουν και το πως ακριβώς, μπορείτε να το καμαρώσετε στον επόμενο σύνδεσμο. Σας παρουσιάζουμε το σχολείο του Φουρφουρά λοιπόν! Μας αρέσει και ελπίζουμε να γεμίσουν σχολεία σαν κι αυτά σε όλη την Ελλάδα.

https://fourfourasweb.wordpress.com/

Το δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά, σας χαιρετά!

dsc00805

Σχολιάστε